Zgodbe o klopeh in ljudeh

Zagotovo je vsak Mariborčan opazil, da imamo v Mariboru kar nekaj unikatnih klopi. Nekatere so takšne, da ne veš ali so namenjene sedenju ali samo opazovanju.

Zgodbe o klopeh in ljudeh so edinstven projekt, ki poteka v Mariboru že od 2015. Čudovito zasnovan projekt povezuje avtorje unikatnih klopi (arhitekte, kiparje, oblikovalce, slikarje), ki Mariboru in njegovim prebivalcem ter obiskovalcem podarjajo svoja dela.

Trinajst edinstvenih klopi in vsaka izmed njih nosi svojo zgodbo, s katero zajema in predstavlja tudi prostor na katerem stoji.

Vas zanimajo njihove zgodbe? Pa ljudje, ki so jih naredili ali na njih posedajo?

Prva klop: Nejc Brezovšek – Živa veriga (otvoritev 26/05 2015)

1.klop, slika2Fotografija: Zgodbe o klopeh in ljudeh – Živa veriga, Nejc Brezovšek, vir

Klop, ki je hkrati tudi menjalnica knjig, stoji pred čitalnico Univerzitetne knjižnice Maribor. Ob natančnejšem opazovanju iz prave perspektive lahko opazimo, da jo je avtor oblikoval kot odprto knjigo. Če niste iz Maribora ali pa ste pripadnik mlajše generacije, vam ime klopi in njena lokacija ne predstavljata bistvene povezave. Starejši pa ne samo da bodo vedeli, ampak so bili morda pred dobrimi tridesetimi leti (1988) celo členi. Šlo je za ‘verigo’ približno 950 ljudi vseh starosti, ki so svojo povezanost s knjižnico pokazali s tem, da so na ta način preselili del knjig iz Prešernove ulice v novo knjižnico. Več si lahko preberete tukaj.

1.klop, slika3Fotografija: Zgodbe o klopeh in ljudeh – veriga, vir

Druga klop: Lana Topolovec – Klop igre, smeha in povezovanja (otvoritev 22/09 2015)

Najdete jo pred Osnovno šolo Prežihovega Voranca, šolo, ki jo je avtorica tudi sama obiskovala. Prijetno razigrana klop je oblikovana nivojsko vzpenjajoče, in tako kot šole, predstavlja rast znanja in izkušenj ter povezovanja različnih generacij. Kot pa nakazuje že njena oblika, to ni samo klop, ampak tudi manjši igralni poligon. In le kdo bi takšno klop bolje izkoristil kot prav otroci.

2.klop, slika4Fotografija: Zgodbe o klopeh in ljudeh – Klop igre, smeha in povezovanja, Lana Topolovec; vir

Tretja klop: Robert Jurak – Klop za zmenke (29/09 2015)

3.klop, slika5Fotografija: Zgodbe o klopeh in ljudeh – Klop za zmenke, Robert Jurak; vir

Bolj primerne lokacije za klop za zmenke kot so študentski domovi, bi skoraj težko našli. Koliko je takšnih, ki so se zaljubili v svojih študijskih letih. To je bila prva tema njegove klopi. Kot je avtor povedal, je bila klop narejena po trenutnem navdihu. In ker je bil eden izmed pomembnejših dogodkov v času nastajanja begunska kriza, je tudi to pustilo svoj pečat. Kot jo je sam opisal: letalonosilka, ki naloži svoj tovor in ga pelje v boljše čase z opozorilom, da je potrebno, da smo povezani in trdni. Tako kot naslon klopi, ki ga je primerjal s tem, kako prepleteni prsti tvorijo pest. Mislim pa, da nas je želel samo opomniti, kako pomembna sta zavzetost in občutek za soljudi.

Četrta klop: Metka Kavčič – Ženska klop (13/11 2015)

4.klop, slika6Fotografija: zgodbe o klopeh in ljudeh – Ženska klop, Metka Kavčič; vir

»Pozabljeno ogrinjalo na klopi je njena sled – prehaja skozi vsa obdobja – nezadržno ustvarjalna, povezovalna, vzdržljiva in globoko intuitivna ženska.«

Ob Dravi, na Lentu, najdete kar nekaj klopi. Ena izmed njih je tudi Ženska klop, ki vas čaka pred Sodnim stolpom. Ko jo pogledam, se mi zdi da zajame žensko v celoti. Ne samo da je lahko nežna in krhka kot (izgleda) ogrinjalo, ampak je tudi trdna in močna, kot kovina iz katere je ogrinjalo narejeno.

Izhodišče oblikovanja je pripoved o času in ljudeh, ki so jim bile izrečene sodbe. Žensko ogrinjalo je opomin izrečenim sodbam, ki si jih izrekamo tudi danes.

Še kratek poduk v zgodovini: Kot pove že samo ime lokacije klopi – Sodni stolp – so tukaj nekoč izrekali sodbe. Tudi tiste v čarovniških procesih.

 

Peta klop: Marika Vicari, Jernej Forbici, Vladimir Forbici – Odtis časa (11/12 2015)    

»Čez ta kamen je Drava dolgo nosila poletja«
France Forstnerič

Avtorji so klop, ki stoji pred Vodnim stolpom, zasnovali kot poklon mariborskim splavarjem.

Oblika naslona povzema streho stolpa in nas z ribami in nakazanim valovanjem opominja na bližino Drave. Glavni motiv je splavar (steber). Na klopi najdemo še dva simbola in sicer ptička na napajalniku (vrh stebra) in drevo, ponazarjata simbiozo človeka in narave.

Če pa klop pogledamo s strani, ne potrebujemo veliko domišljije, da se nam prikaže Vodni stolp, seveda ob Dravi, v svoji pomanjšani različici.

5.klop, slika 7Fotografija: Zgodbe o klopeh in ljudeh – Odtis časa, Marika Vicari, Jernej Forbici, Vladimir Forbici, vir

Šesta klop: Marjan Drev – Midva (05/04 2016)

»Oba sva jaz. Oba sva ti. Oba duha uganka.« Edvard Kocbek

Avtor je klopi zasnoval po ideji, ki jo najdemo tudi na njegovi spletni strani: Par je več kot dvojica. Izdelani sta iz roza marmorja. Druga drugi predstavljata komplementarno formo in skupaj tvorita enovito celoto. Geometrijsko oblikovanje, prehajanje oblik in poudarek razlike med obema klopema ju pravzaprav povezuje. Tako kot kdaj pa kdaj vidiš kak par: tako različna, da bolj ne bi mogli biti, ampak ko ju pogledaš, preprosto veš, da sodita skupaj. In da sta povezana. Posrečena pa je tudi lokacija, saj sta klopi postavljeni zraven kipa A. M. Slomška, katerega avtor je prav tako gospod Drev.

6.klop, slika8Fotografija: Zgodbe o klopeh in ljudeh – Midva, Marjan Drev, vir

Sedma klop: Tomaž Plavec – Kaluma (16/6 2016)

7.klop, slika 9Fotografija: Zgodbe o ljudeh in klopeh – Kaluma, Tomaž Plavec, vir

Ob Andragoškem zavodu stoji klop, ki jo lahko razložimo na več načinov, tako kar se tiče materialov kot tudi imena. Njeno ime lahko razdelimo v treh različicah. Glede na to, da klop stoji zraven šole je prva in najbolj očitna Kal – uma. Dobre šole nam namreč kalijo um. Druga različica je kalitev umetnika in tretja K-ALUM-A, saj je velik del klopi narejen iz aluminija. Tudi materiali in oblikovanje je pomensko. Takšno razlago smo našli na spletni strani lokalec.si:

»Klop je sestavljena iz treh delov:
– nog ali temeljev, ki jih je Plavec oblikoval iz stisnjenih aluminijastih pločevink
– masivne hrastove deske (sedala), lesa, ki je star približno enako kot stavba, v kateri je Andragoški zavod (t. j. 90 let)
– glav, ki so “zrasle” skozi hrast; te so (na eni strani) značilno avtorjevo delo, saj se Plavec veliko ukvarja z oblikovanjem figur in obrazov (tudi te je odlil sam), na drugi pa seveda (spet) simbol uma, mislečih… Umetniška klop iz aluminija in lesa tako združuje staro in reciklirano z novo-nastajajočim in modernim. S tem simbolizira tudi medgeneracijsko povezovanje, na kar so na Andragoškem zavodu še posebej ponosni.«

 

Osma klop: Vojko Pogačar- K’resnica svobode (13/10 2016)

»Včasih je dovolj en stavek za počitek od preveč njih.« Bojan Sedmak, 1001 boan

Sestavljena je iz kovine, kamna in stekla. Ideja izvira iz tiste pesmi daleč nazaj, ki so jo po nemški verziji izvajali Roboti – Kamen, marmor, železo. To je bilo izhodišče moje ideje.

Načrtovano ime za klop j e bilo prvotno (K)resnica ljubezni. Ko je bila lokacija razkrita, se je avtor odločil za spremembo imena.

8.klop, slika 10Fotografija: Zgodbe o klopeh in ljudeh – K’resnica svobode, Vojko Pogačar,vir

 

Deveta klop: Janko Rožič – Sklop (21/12 2016)

9.klop, slika 11Fotografija: zgodbe o klopeh in ljudeh – Sklop, Janko Rožič;vir

Klop, ki jo najdemo na Židovskem trgu, pri eni izmed najstarejših sinagog v Srednji Evropi. Avtor jo je osnoval tako, da se lahko uporablja tako kot klop ali kot manjši oder. Kot so avtorjeve besede zapisali na spletni strani galerije Media Nox: »Na Židovskem trgu povezuje skoraj vseključne sklope prostorčasja: naravo in kulturo, mesto in zgodovino, trg in drevo, zid in reko, splav in kamen, človeka in svet … Krog in elipsa na obodu, nista samo elementarni geometrijski obliki, temveč tudi robova, ki posameznika vabita, da se usede in opre, še več, da se odpre navznoter in navzven, vase in v svet… Med obrambnim stolpom in sinagogo, trdnjavo in templjem, svetom in svetim … se je vzpostavila os, ki je še vedno živa, skozi leta in letnice jo že od nekdaj uteleša to staro drevo. Tukaj in sedaj vsakdo, če se le zna začuditi, zmore začutiti možnost in zmožnost rasti, kakor v drobnem semenu mogočno drevo, ki raste navzgor in navzdol hkrati, s koreninami se opira v globoko gotovost zemlje in s krošnjo odpira v vedno bolj vedro in sinjo jasnino

Klop je izdelana iz lokalnih materialov in vsak izmed njih nosi svojo simboliko – les, kamen, drevo.

Deseta klop: Uroš Rošker – Stati in obstati (15/06 2017)

Klop stoji ob evangeličanski cerkvi na Krekovi ulici. Postavljena je kot neke vrste mejnik ob 500-letnici protestantizma. Na njej najdemo citata dveh velikih imen protestantizma: Martina Luthra in Primoža Trubarja.

Sestavljena je iz dvanajstih betonskih trikotnih elementov iz belega betona. Trikotniki so simbolični, saj, kot pravi avtor, predstavljajo simboliko troedinosti.

Njen avtor je že pred leti obnovil in preoblikoval notranjost cerkve.

Tako kot pravi Luthrov citat na klopi, so tudi ob njej simbolično zasadili svojo jablano.

Klop sama pa ima zraven spomeniške vrednosti tudi funkcionalno.

10.klop, slika 12Fotografija: Zgodbe o klopeh in ljudeh – Stati in obstati, Uroš Rošker, vir

Enajsta klop: Miha Kuhar-Ave, triumphator (12/11 2017)

»Človek je bitje gibanja

Enajsta klop je posvečena enemu največjih Mariborčanov, gospodu Leonu Štuklju. Postavljena je v Mestnem parku, nedaleč od njegovega spomenika, na mestu in po modelu klopce, na kateri je gospod Štukelj najraje sedel. V samo klop so komponirani tudi telovadni krogi, disciplina s katero si je prislužil največ odličij. In kot je v intervjuju povedal avtor klopi, gre za odlitek istih krogov, na katerih je gospod nekoč telovadil.

Celosten dizajn klopi pa še zaokroži olimpionikov podpis. Enostavna ideja, ki je pravzaprav popolnoma zajela bistvo tega, ki mu je bila posvečena.

11.klop, slika13Fotografija: Zgodbe o klopeh in ljudeh – Ave triumphator, Miha Kuhar, vir

 

Dvanajsta klop: Primož Pugelj: Klop (28/12 2017)

In še ena klop na Lentu. To najdemo pred glavnim vhodom v lutkovno gledališče.

Če preletimo avtorjev kiparski opus, kaj hitro ugotovimo, da mu maske predstavljajo velik navdih. In tudi ta klop je oblikovana skozi tri maske, zvarjene iz štirideset tisoč koščkov.

Glede na lokacijo, so maske ravno pravšnja tema, saj so nepogrešljiv del delovnega procesa lutkovnega gledališča. Avtor je želel poudariti, da so del tudi vsakdana vsakega posameznika. Vsi nosimo maske. In kot je povedal za časnik Večer: »Da maske aludirajo na zlaganost današnje medijske realnosti in brezdušnost globalizacije, je v enem od tekstov k razstavi zapisala Jelka Vrečko, saj v marsikaterem projektu želim biti (tudi) družbeno kritičen.«

12.klop, slika 14Fotografija: Zgodbe o klopeh in ljudeh – Klop, Primož Pugelj, vir

Trinajsta klop: 1(Sašo Žolek), 2 (Goran Piršić), 3 (Davor Fistrič): Klop generacij (23/10 2018)

prihajajo in odhajajo, tisti tu, smo most med njimi.«

Tako kot vse ostale klopi, s svojo pomenskostjo, imenom in dizajnom, se tudi trinajsta zliva s svojim okoljem.

Postavljena je v Park mladih, pred Srednjo šolo za oblikovanje Maribor. Primerno poimenovana klop generacij. Postavitev in otvoritev klopi so povezali z okroglim jubilejem (70 let), ki ga je praznovala šola.

13.klop, slika 15Fotografija: Zgodbe o klopeh in ljudeh – Klop generacij, Sašo Žolek, Goran Piršić, Davor Fistrič; vir

V letošnjem letu (2019) organizacijska ekipa načrtuje še štiri dodatne klopi.

Glede na uspeh teh, ki že stojijo, načrtovane vsekakor težko pričakujemo!

 

So vas klopi pritegnile in bi tudi vi posedeli na njih?

Predstavljajo jih tudi na urbanih sprehodih Jane’s Walks. Če se jih udeležite, vas bodo na ogled klopi popeljali idejna vodja projekta ter kakšen izmed avtorjev. Izkušnja iz prve roke!

Oglasite se v našem lepem Mariboru.

In ko boste tukaj, vedite, da vas bomo v hotelu Bau Maribor pričakali odprtih rok in poskrbeli, da bo vaše bivanje pri nas prijetno in sproščeno!

zemljevid klopi