Vikend 25.-27.5.2018 je bilo v Mariboru zelo zabavno in aktivno. Odvijalo se je namreč kar nekaj različnih prireditev ter aktivnosti.

FESTIVAL EZL EK

Ezl ek oz. oslovski vogal pred Kavarno Astoria v Mariboru je bil dolga leta glavno zbirališče mariborske srednješolske mladine. Tu so mladi postajali ure in ure, ter razpravljali o športu, dogajanju v mestu, ljubezni, skratka o vsem. Konec osemdesetih let je družabno življenje na tem mestu nekako zamrlo, spomin nanj pa je ostal.

Festival, je  glasbeni, fotografski, gledališki, filmski in vsesplošno umetniški poklon temu vogalu in vsem kreativnim posameznikom, ki so ga obiskovali in sooblikovali.

V sklopu že 4. Festivala Ezl ek je bilo zelo pestro, zvrstile so se prireditve za vse okuse:

-Prvi dan, 25.5. ob 20.30 so festival otvorili s prireditvijo Operna noč v Mestnem parku za vse ljubitelje opere in klasične glasbe ter tudi za vse radovedne mimoidoče obiskovalce. SNG Maribor je organiziral zdaj že tradicionalni koncert opernih arij in zborov. Koncert je potekal ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor in pod taktirko dirigenta Simona.

https://maribor-pohorje.si/operna-noc-v-mestnem-parku-25-5-2018.aspx

SLIKA 1

- Naslednji dan, 26.5. se je ob 10. uri zjutraj pričel 11. dobrodelni pohod Koraki za korakce. Start je bil v Mestnem parku Maribor. Zbralo se je zelo veliko otrok, zbrana sredstva pa so namenili za opremo gibalnic v OŠ Sladki Vrh in OŠ Jarenina.

https://www.korakizakorakce.si/

SLIKA2

Ob 11.00 pa se je pričel že tradicionalni 15. Poklon Ezl Eku na Grajskem trgu v Mariboru. Veselile in družile so serazlične generacije Maribora.

https://maribor-pohorje.si/15-poklon-ezl-eku-26-5-2018.aspx?AvoidRedirect=true

 SLIKA 3

 

- Zadnji dan, v nedeljo 27.5. ob 11. uri se je po lanski, uspešni izvedbi, v Maribor vrnil Mestni piknik. Potekal je v Mestnem parku Maribor. V prijetnem ambientu parka so organizatorji v sodelovanju z dijaki in mentorji Srednje šole za gostinstvo in turizem Mariborvnesli pravo piknik vzdušje s pripravljenimi piknik prostori za uživanje dobrot iz prave piknik košarice. Obiskovalcem mestnega piknika so predstavili lokalne dobrote. Potekale pa so tudi delavnice za otroke in starejše ter športne aktivnosti v naravi.

https://mestnipiknik.si/

SLIKA 4
Po Mariboru pa je ta vikend potekalo še nekaj prireditev:

V Hiši stare trte so 25.5. na god zavetnika vinogradnikov Svetega Urbana odprli razstavo fotografij, ki so predstavile južne vrtove praškega gradu Hradčani, ki je tudi rezidenca predsednika Češke republike in največji muzejski kompleks na Češkem. Slovesno so posadili cepljenko vinske trte »Hibernal« iz vinograda na Praškem gradu.

https://maribor-pohorje.si/naj-prireditve0/praga-plecnik-in-vinska-trta-25-5-2018.aspx

SLIKA 5

Teden dni po Štajerskem sejmu v Koblarjevem zalivu, so v sklopu Dnevov veselja Kamnica 2018 priredili Veselico z Modrijani. Prizorišče je bilo postavljeno iz pokritega in nepokritega dela. Tako, da so bili pripravljeni na vsako vreme.

https://maribor24.si/lokalno/v-maribor-se-po-dolgih-letih-vraca-sejemsko-dogajanje/

SLIKA 7

V soboto, 26. 5. so pa organizirali že 10. Europarkov kolesarski maraton. Verjetno že vsi veste, da je glavni namen rekreativnega maratona druženje ter povečevanje ozaveščenosti označenih kolesarskih poti v Mariboru in njegovi okolici. Zbrano prijavnino so tudi letos podarili v dobrodelne namene – Društvu Up-ornik. Potekale so 3 kolesarske poti: Družinska pot(12 km), Rekreativni Maraton(68 km) in Mariborska rekreativna pot(41 km).

https://maribor-pohorje.si/europarkov-kolesarski-maraton-26-5-2018.aspx

SLIKA 6

Ob 10. uri je na drugem koncu potekal Pohod mladih po srcu v sklopu Nordijske hoje Vinotour pohodov 2018. Na voljo so tri poti, dolge 11, 21 in 24 kilometrov, speljane mimo vinogradniških kmetij po Svečinskih goricah, pohodnih poteh račanskih vinogradnikov in vinogradniškega muzeja na Keblu. Poti je moč pričeti v središču kraja Svečine ali Račane.

https://maribor-pohorje.si/nordijska-hoja-vinotour-pohodi-2018.aspx

SLIKA 8

Med vsemi temi najrazličnejšimi aktivnostmi in prireditvami pa je Maribor bil te dni tudi plesno obarvan. Potekal je namreč Maribor Swing festival 2018 med 24. in 27. majem. Festival organizirajo že osmo leto in poteka v centru mesta. Organizatorji vsako leto poskrbijo za presenečenje, ne manjka pa veliko smeha in zabave.

https://www.mariborswingfestival.com/o-msf.html

SLIKA 9

>>Bolj star, bolj nor<< so v nedeljo 27.5. prepevali v domu ostarelih Domu Danice Vogrinec. Stanovalce in obiskovalce so zabavali Predin, Lovšin in Kreslin. Odvijala se je namreč prireditev DaNica 2018 Štafeta Modrosti. Organiziran je bil tek, in pa celo nogometna tekma med DaNico in veterani Nk Maribor.

https://www.facebook.com/domdanicevogrinecmaribor/

SLIKA 10