Velika noč

Velika noč (Vuzem) je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih – na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja; verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje, za kristjane pa upanje na vstajenje po smrti.

Velikonočne tradicije se v veliki meri od države do države razlikujejo. Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo (pogovorno žegnajo) jedila, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk. Tudi v Sloveniji imajo določeno simboliko, suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, potica in ostala peciva pa trnjevo krono. Na velikonočno nedeljo so v Sloveniji v navadi vstajenjske procesije, na čelu katerih nosijo kip vstalega Kristusa.

Velika_noč_-_jedila_hren_šunka_pirhi_potica

Praznik sam ima korenine v judovstvu, pa tudi v starih poganskih navadah, ko so praznovali prihod pomladi. Izmenjavanje velikonočnih jajc oziroma pirhov izhaja že iz starih poganskih navad, denimo čaščenja boginje Eostre. Jajca predstavljajo ljubezen in prijateljstvo, pa tudi celotno stvarstvo kot kozmično jajce.

Velika noč je premakljiv praznik, v odvisnosti od datuma velike noči so tudi datumi nekaterih drugih cerkveni praznikov in tudi pust. Na prvem ekumenskem koncilu v Nikeji so določili, da se veliko noč praznuje na prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni. Tako je lahko velika noč med 22. marcem in 25. aprilom. Letos praznujemo veliko noč v nedeljo, 1. aprila 2018.

Se sprašujete kaj imajo zajci z veliko nočjo?

0273746001364369518

Zajec je neke vrste velikonočni Božiček. Znan je po tem, da predvsem otrokom po vsej Evropi prinaša pirhe, čeprav se nam zdi, da v Sloveniji, predvsem na podeželju velikonočni zajec nima neke posebne vloge.

 

 

(Velikonočni) zajec izvira iz germanskega poganskega sveta. Je tisti, ki naj bi znesel velikonočno oz. pomladno jajce. Po nekaterih virih naj bi bil prispodoba ali žrtvena žival germanske boginje Eastre. Germani so praznik, posvečen boginji Eastri, ki naj bi imela zajčjo glavo, praznovali v aprilu. Nekateri so jo imeli za gozdno boginjo, za boginjo pomladi ali zarje. Spet drugim je predstavljala začetek življenja. Zajec predstavlja tudi ponovno rojstvo, preporoditev, vstajenje, celo intuicijo. Pogosto je povezan tudi z žrtvenim ognjem in deluje simbolično kot nekakšno poroštvo za življenje. Splošno znana je tudi zajčja noga (taca), ki preganja uroke in čarovništvo. Po drugi strani pa je zajec, podobno kot mačka, atribut čarovnic. Poleg vsega naštetega naj bi bil zajec tudi simbol pohotnosti. Na tem mestu lahko omenimo, da krščanska umetnost v zvezi s tem pozna podobe, ko se pri nogah Device Marije pojavi bel zajec, kar simbolizira zmago nad poželenjem.

Hotel Bau Vam želi:

Za vas smo pripravili tudi VELIKONOČNI PAKET za bivanje v našem hotelu, vljudno vabljeni!

 

 

 

 

 

 

 

 

Viri:

https://sl.wikipedia.org/wiki/Velika_noč

https://zlataleta.com/velika-noc-pirhi-zajec/

Kaj se dogaja v Mariboru v tem času? Več informacij tukaj.

Polja označena z* so obvezna.