Mesec oktober je bil v Mariboru predvsem športno in kulturno obarvan kakor tudi vinsko, kar se za mesto vina z najstarejšo trto na svetu seveda spodobi. Mesto je bilo polno obiskovalcev in veliko se je dogajalo. V nadaljevanju na kratko povzemamo, kaj vse se je v tem mesecu, poleg Tradicionalnega Festivala v čast stari trti, odvijalo v našem mestu.

V prvi polovici meseca je Maribor gostil 9. Mednarodno Tattoo konvencijo na kateri so bili zbrani vsi najboljši slovenski in tudi tuji mojstri. Potekalo je tudi tekmovanje v poslikavi teles in predstavitev piercinga. Več o tem: https://www.vecer.com/foto-tatto-konvencija-v-mariboru-6263560 in zbirka slik: https://www.zlodej.si/2016/10/tatoo-konvencija-maribor-2016.html

Team-gym_norveska

Nadalje je v prvi polovici oktobra Maribor od 12. do 15. oktobra v Športni dvorani Lukna gostil 11. EVROPSKO PRVENSTVO V TEAM GYMU, ki je bilo prvo tovrstno prvenstvo v Sloveniji nasploh. V Mariboru se je čutilo, da je mesto v tem času v znamenju gimnastike, saj se je tekmovanja udeležilo kar 550 tekmovalcev in 300 spremljevalcev iz 14 držav, prodanih pa je bilo več kot 1000 vstopnic. V Hotelu Bau smo gostili ekipo iz , ki je tekmovala v vseh kategorijah in se povsod lepo uvrstila.

V drugi polovici oktobra, med 23. in 30. 10. 2016 je Maribor gostil še eno EVROPSKO PRVENSTVO, tokrat v Kickbox – u. Hotel Bau je v času tega evropskega prvenstva gostil ekipe iz Hrvaške in Češke.

Mesto ob Dravi je tako gostilo največji športni dogodek tega leta, ki se ga je udeležilo 900 tekmovalcev iz 41 evropskih držav. Številke same pričajo o pomembnosti in mednarodni razsežnosti dogodka. Vir in dodatne informacije o dogodku: https://www.barada.si/barada-klub in: https://www.wako.si/dogodkikbzs/14-wako-evropsko-prvenstvo-k1-r-lk-kl

borstnikovo-2016

Maribor pa je v mesecu oktobru vselej tudi kulturno obarvan. Mesto je ponovno gostilo kulturnike, tokrat na že 51. Borštnikovem srečanju. Povzemamozaključno mnenje žirije: »Doživeli smo deset zelo intenzivnih dni, polnih domačih in tujih predstav, diskusij, simpozijev, predavanj in bralnih uprizoritev. Letošnji festival je zaznamovala beseda, ki je tudi del uradnega poimenovanja festivala, namreč beseda “srečanje”. Tako smo to vsaj občutili člani žirije. In menimo, da bi v današnjem gledališču moral biti fokus prav na srečanju, druženju. Nismo bili priča samo izmenjavi mnenj med gosti in umetniki iz veliko različnih držav, temveč seveda tudi srečanju in konfrontaciji slovenskih gledališč med seboj. Ti dve sili ohranjata gledališki svet živ, kritičen in prožen. Hkrati pa smo imeli možnost videti tudi, kako raznoliko je slovensko gledališče. V enajstih predstavah, ki so bile letos v tekmovalnem programu, smo videli zelo različne oblike uprizoritev in samostojne estetske pristope do gledališča. To je omogočalo tudi  burne razprave med člani žirije.«

Komisija je še posebej izpostavila tri predstave:

  • avtorski projekt Republika Slovenija Slovenskega mladinskega gledališča in Zavoda Maska
  • uprizoritev Pred upokojitvijo Prešernovega gledališča Kranj
  • Predstava Učene ženske Slovenskega ljudskega gledališča Celje in Mestnega gledališča Ptuj, saj se skozi njih vidi aktualno stanje naše družbe. In tako nam nudijo predstave odgovore na vprašanja: Kdo smo? Od kod prihajamo? Kam gremo?

Povzeto po zapisu na:  https://www.borstnikovo.si/ (Maribor, 23. 10. 2016 )

Nadalje je bil oktober za Maribor zelo pomemben, saj se je v tem mesecu začel že 16. Festival Stare trte. To je v našem mestu vinski, kulinarični in kulturni poklon najstarejši trti na svetu, ki raste na mariborskem Lentu, Trti, ki nas – Mariborčane, Štajerce in Slovence – navdaja s ponosom, našim obiskovalcem pa razgrne tančico skrivnosti o izjemno bogati vinogradniški tradiciji ter uspešnih zgodbah štajerskih vinarjev. Festival se prične s svečano trgatvijo Stare trte, ki je letos obrodila kar 119 grozdov in konča 11.11. s tradicionalnim in največjim enodnevnim Martinovanjem v Sloveniji, ki se je letos zgodilo že 33., med festivalom pa se je odvilo kar 70 različnih dogodkov. Več o tem v našem blogu o 16. Festivalu Stare trte.

splavarski-krast-2014_festival-stare-trte_maribor-pohorje_slovenia-slovenija_branko-bombica-leskovar_6

V oktobru smo zelo ponosni tudi na naš tradicionalni dogodek na Dravi, Splavarski krst. Prvi se je zgodil že leta 1985. Prireditev, ki jo izvaja Turistično društvo Maribor privabi na dravsko obrežje množico obiskovalcev in uglednih gostov in letos je doživela že 32. ponovitev.

Ključni namen prireditve, kjer splavarji na splavu krstijo mladega splavarja hkrati pa poteka odlična zabava ob privlačnem glasbenem in folklornem programu, je ohraniti pred pozabo splavarjenje, nekoč značilno transportno in tovorno dejavnost na reki Dravi.

Ob 26. obletnici Splavarskega krsta, leta 2010, je Turistično društvo Maribor otvorilo Splavarsko učno pot – sprehodite se od Hiše Stare trte do Mariborskega otoka in spoznajte izjemno etnološko dediščino in tradicijo mesta Maribor in celotne Dravske doline!

Vir:https://maribor-pohorje.si/splavarski-krst-8-10-2016.aspx

Kot se za mesto vina spodobi, se je v mesecu oktobru, ki je tudi čas trgatev in posledično mnogih manjših dogodkov, zgodilo še veliko, z vinom obarvanih prireditev:

- 4. Špricer fest, 15.10.2016 na Trgu svobode oziroma na ploščadi pred Vinagovo kletjo, kjer se ob bogati ponudbi lokalnih vinarjev in tradicionalne kulinarike ter žive glasbe in kulturnega programa praznovali 4. Špricer fest. Organizator prireditve je Društvo Svetega špricerja, ki je bilo ustanovljeno z namenom širjenja zavesti o kulturnem pitju špricerja – najstarejšega štajerskega koktajla in pijače, o kateri so že v obdobju antike menili, da jo je vredno in predvsem čast piti. Poleg tega je poslanstvo društva predstavitev avtohtonih slovenskih vin in vinogradniškega izročila.

- VinDel, mednarodni salon vina in delikates

Jeseni se kongresni center pod pisanimi gozdovi Pohorja za en dan spremeni v mali raj za ljubitelje dobrega. 26.10.2016 smo bili ponovno v Mariboru ponovno vabljeni na salonsko dogajanje, kjer razstavljavci svoje dobrote predstavljajo na degustacijskih mizah, je obogateno z izjemnim spremljevalnim programom, v katerem se prepletajo degustacije vinskih posebnosti, kulinarične delavnice, predavanja, večerja s salonskimi dobrotami in ostala enogastronomska doživetja.

Salon VinDel je torej priložnost za srečanja ljubiteljev dobrega s kreatorji okusov. Vinoljubom in gurmanom je na voljo širok izbor okusov, ki jih le stežka najdemo na enem mestu.

VinDel ponuja priložnost za kakovostno predstavitev in spoznavanje dobrot, kot so: vino, pršut, suhomesnati izdelki, domače dobrote, paštete, namazi, gobe, tartufi, oljke, marmelade, čokolada, prekajene in sušene ribe, kaviar, sveži in zorjeni siri, testenine, bučno in oljčno olje

Vir: https://maribor-pohorje.si/vindel-mednarodni-salon-vina-in-delikates.aspx