UTRINKI DECEMBER 2018

Pa je ponovno minil za mnoge »najlepši čas v letu«. Čas obdarovanj, čas družine in topline, čas šalov in rokavic, debelih bund, kuhančka, lahko bi rekli kar »božičkov čas«.

Mnoge trgovine so bile v tem prazničnem duhu že od sredine oktobra, prižig prazničnih lučk pa se je v Mariboru zgodil 23.11.2018 ob 17.00 uri.

PRIŽIG PRAZNIČNIH LUČKFoto

Vsekakor se je v decembru našlo za vsakogar nekaj. Za bolj umetniške oz. kulturne dušice predstave v SNG-ju, kot so opera Nabucco ali eden najlepših baletov v prazničnem času – Hrestač; tematika in glasba tega baleta sta namreč povsem uglašeni z božičnim časom in zimo.

HRESTAČFoto

 

Ker ni smeha oz. dobre volje nikoli preveč, je bil na voljo tudi ogled stand-up komedij v izvedbi Vida Valiča, Tina Vodopivca in Primoža Forteja v Narodnem domu.

Glavno decembrsko dogajanje pa se je odvijalo na Trgu Leona Štuklja, kjer so se, tako kot vsako leto, odvili raznorazni koncerti za različne okuse, za ljudi, ki so željni tiste prave zabave, ki jim niti mraz ne pride do živega. Marsikomu pa prija zgolj večerni sprehod ob romantičnem soju lučk. Da smo se pa vsaj malo pogreli, smo si na eni izmed številnih stojnic lahko privoščili vroč kakav, čaj ali pa najznačilnejšo pijačo v zimskih dneh– kuhančka.

Velika in dobrodošla novost letos je novo drsališče na Trgu generala Maistra na kar 600 kvadratnih metrih, ki bo predvidoma odprto od decembra pa vse tja do marca. Ob drsališču teče 140metrov dolga in 2,5metra široka drsalna steza. Tod je bilo možno pričakati oz. oddrsati v novo leto 2019. Kar več tisoč ljudi pa se je 31.12. zbralo na Trgu Leona Štuklja, kjer so ob nastopu Nuše Derende in skupine Pop Design (tokrat brez ognjemeta) pričakali novo leto 2019.

DRSALIŠČEFoto

PRIŽIG PRAZNIČNIH LUČK (23.11.)

S prazničnim prižigom mestnih lučk v Mariboru smo tudi uradno vstopili v čarobni december. Maribor je bil letos okrašen nekoliko razkošneje. Prenovljena je bila osvetljava na Piramidi in v mestnem parku. Na Trgu Generala Maistra pa so zasvetili novi lampijončki, ki so jih izdelali dijaki.

Ob prižigu lučk so se pričeli tudi glasbeni koncerti na Trgu Leona Štuklja in prvi od teh je bil vedno odlični Vlado Kreslin.

KRESLIN NA TRGU L.ŠTUKLJAFoto

VILINSKO MESTO (Vetrinjski dvor, Gosposka ulica, Vodni stolp, Židovski trg, Rotovški trg, Muzej NO)
https://www.vetrinjski-dvor.si/dogodki/

Festival svetlobe, druženja in ustvarjanja se je tako kot vsako leto odvil pod okriljem Vilinskega mesta, potekal pa je od 23.novembra do 30.decembra 2018.

V Vilinskem mestu oz. v »pravljičnem mestu v pravem mestu« se je kar precej dogajalo – številne prireditve za male in velike – od koncertov do lutkovnih predstav do ustvarjalnih delavnic in uličnega gledališča. Vilinsko mesto sestavljajo Vilinski dvor, Vilinski oder, Vilinska čitalnica in igralnica, Vilinske ustvarjalnice, Lumina – »dama«, ki je s svetlobnimi postavitvami na Židovskem, Rotovškem in Slomškovem trgu ustvarila čarobne, pravljične prizore.

LUMINAFoto

Ni pa manjkala niti stara znanka Ana Mrzla Mariborska, frajerka, ki tudi pozimi razgraja po ulicah in trgih. Ana poskrbi za odlične ulične predstave, ki v nas prebudijo otroško razigranost, pustolovsko žilico in raziskovalno radovednost, popelje v svet, kjer je vse mogoče in podira ograje. Ana te pocuka za rokav, povabi na oder ali s tabo zapleše sredi trga.

ANA MRZLA MARIBORSKAFoto

 

POLNOČKE (24.12.)

Tako kot vsako leto so se verniki in drugi letos na predbožični večer lahko udeležili »polnočk« v neposredni bližini našega hotela, na Pekrski gorci. Pohod z baklami, ki simbolično predstavljajo prenos ognja iz Betlehema, je organiziralo turistično društvo Radvanje.

POLNOČKEFoto

KONCERTI

Ne samo na Trgu Leona Štuklja, tudi na drugih lokacijah so se odvijali razni koncerti, kot npr.: Big Foot Mama na Štuku, na božič so zapeli Prljavo kazalište v Festivalni dvorani Lent, …

BOŽIČKOV TEK (22.12.2018 ob 11.00)

Ker je bilo lani kar nekaj (upravičenih) pripomb na traso, so letos le-to popolnoma spremenili. Ta je letos potekala čez mesto, mestni park, pod Piramido, mimo Ljudskega vrta, potem pa se je vrnila med mestne ulice. Dolga je bila približno 7 km.

Letos je na Božičkovem teku skupno tekmovalo 320 tekačev.

Za glasbeno spremljavo je poskrbel trio mladih rockovskih glasbenikov, ki jih je izbral znani bobnar (član skupine Elvis Jackson) in podpornik opremljanja slovenskih šol z glasbili Marko Soršak – Soki. Prijetna popestritev letošnjega božičnega teka so bili glasbeni izvajalci KUD CODE, ki so tekmovalcem lajšali trud.

Tudi letos so bili na Božičkovem teku dobrodelni – Lions Club Maribor Piramida je podaril 1,00 EUR za vsakega prijavljenega tekača dobrodelnemu združenju Koraki ZA Korakce.

Štartni strel je sprožil novi mariborski župan Aleksander Saša Arsenovič, ki je obljubil, da bo prihodnje leto tekel tudi sam.

BOŽIČKOV TEKFoto

NORDIJSKI POHODI OB POLNI LUNI / POHORJE (22. decembra ob 18.00 uri)

Za vse, ki uživajo v gibanju v naravi in športnem druženju, za pohodnike, planince, gornike, tekače, je bil 22. decembra organiziran nordijski pohod ob polni luni na Pohorje. Zbor je bil pri spodnji postaji Pohorske vzpenjače, nato na pot mimo Bellevueja do razglednega stolpa in nazaj v dolino.

Vsi, ki ste ta dogodek zamudili in to obžalujete, pa brez skrbi: enak dogodek je organiziran še kar nekajkrat, naslednji je že 21.1.2019, še več terminov pa najdete na facebook strani:

https://www.facebook.com/events/293967111328519/

NORDIJSKI POHODI OB POLNI LUNIFoto

Vsi ti dogodki so prijetno dopolnili praznični čas v našem mestu. Čas še prehitro teče in kaj kmalu bomo spet v vrtincu novih prireditev in dogodkov, seveda pa stavimo na prijetno pomlad in dolgo, vroče poletje in pisano jesen.