Svetovni dan čebel

Ljudje v svoji nečimrnosti pogosto pozabimo na drobne reči. Pa čeprav te drobne reči velikokrat največ štejejo.

logo čebeliceFoto

Ta blog posvečamo drobni, pogosto spregledani, ampak čudoviti in nepogrešljivi – čebeli. S ponosom lahko povemo, da je republika Slovenija na pobudo Slovenske čebelarske zveze naslovila prošnjo na Združene Narode, da se razglasi 20. maj za svetovni dan čebel.

In ji je tudi uspelo!

Zakaj prav ta dan?

Maj je prav poseben mesec v letnem ciklu čebel, saj takrat na severni polobli rojijo, na južni pa je čas za pobiranje dragocenega pridelka, ki so ga marljivo nabirale čez leto. 20. maja je bil rojen naš najznamenitejši čebelar Anton Janša, ki je bil med drugim cesarski čebelar, ki je čebelaril tudi v cesarskem vrtu Augarten. Bil je avtor mnogih knjig, iz katerih so morali (po odloku Marije Terezije) učiti vsi čebelarski učitelji, aktualne pa so še danes.

Anton_Janša_1973_Yugoslavia_stampVIR

 

Slovenija slovi po številnih vrstah medu in izdelkih iz njega. Med drugim so bili slovenski čebelarji prvi na svetu, ki so po klasični metodi izdelali medeno penino. Kje jo lahko najdete in kateri so še drugi proizvodi na katere smo lahko Slovenci ponosni? Kje v Sloveniji lahko obiščete čebelarske muzeje? Kaj so to panjske končnice? Kaj je kranjska sivka? Preverite naše bloge, ki bo kmalu na voljo na naši spletni strani.

čebelnjakvir