V najstarejšem delu mesta ob čarobni reki Dravi najdemo prav poseben zaklad, ki pozna zgodbe Maribora skozi stoletja. Stara več kot 400 let, kljubuje času. Stara trta je zapisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša vinorodna trta na svetu in je simbol bogate vinske tradicije Maribora in njegove okolice.

hisa_stare_trte2_slovenia_slovenija_maribor_pohorje_bogdan_zelnikFoto

Je edina rastlina na svetu, ki ima svoj lasten muzej in je po sorti žametovka oziroma modra kavčina. Žametovka je ena izmed najstarejših udomačenih žlahtnih vinskih sort na Slovenskem iz katere se danes prideluje znano rdeče vino cviček.

Vino Stare trte, ki se uporablja samo za protokolarne namene, je prijetno polno, z visoko sladkorno in kakovostno stopnjo, h kateri prispeva njena lega.

Zasajena je bila v času, ko so Maribor oblegali Turki in kljub temu, da je bila Hiša Stare trte v tistem času del obzidja, je srditi boji niso pokončali.

Konec srednjega veka so Maribor pestili nenehni požari, kajti hiše v mestu so bile lesene s slamnatimi strehami. Hiša na kateri raste plemenita trta je tako skoraj pogorela do tal, vendar Stara trta je preživela.

mariborFoto

Leta 1870 je trte po Evropi napadla trsna uš, ki napade korenine in tako je bila uničena večina vinogradov širom Evrope. Na srečo pa trsna uš ni prizadela Stare trte, ki je preživela zaradi svojih globokih korenin, ki se skrivajo pod dravskim prodom.

Med 2. svetovno vojno je bil Maribor eno najbolj uničenih mest v Sloveniji in med zavezniškim bombardiranjem mesta je bila delno porušena tudi Hiša Stare trte.

Stara trta na srečo preživi.

trtaFoto zbornik0002Foto

Leta 1963 so na reki Dravi zgradili jez in nivo reke Drave se je dvignil, Stara trta je začela zaradi tega postopoma odmirati. Porušilo se je namreč dolgoletno ravnovesje koreninskega sistema. Njeno stanje je še dodatno poslabšala zanemarjenost starega mestnega jedra ob Dravi.

Rešitev so našli strokovnjaki Inštituta za kmetijstvo pod vodstvom mag. Toneta Zafošnika, ki so preprečili odstranitev trte in rušitev hiše. Trto so revitalizirali s kratko rezjo, hišo pa so kasneje prenovili in v njej postavili muzej v njeno čast.

festval stFoto

Danes za Staro trto skrbi mestni viničar. Prva dela na trti se pričnejo že v marcu z rezom trte, ki je pomemben protokolarni dogodek, kajti mesto Maribor podarja cepiče izbranim prijateljskim mestom. Seznam mest, ki jim je bil podarjen cepič najdete na naslednji povezavi.

klopotwecFoto

Vsak zadnji petek v avgustu v najstarejšem delu mesta pred Hišo Stare trte zapoje tudi klopotec, ki dela družbo Stari trti vse do Martinovanja. Več o dogodku

V mestu ob reki Dravi je jesen prav poseben čas, posvečen Festivalu Stare trte, s katerim se mesto pokloni svoji ponosni starki. V času festivala tako poteka svečana trgatev Stare trte, vinsko-kulinarične prireditve v Hiši Stare trte ter pohodniška in kolesarska doživetja na slikovitih vinskih cestah. Več o Festivalu Stare trte si lahko preberete na naslednji povezavi.

Festival se zaključi s sprevodom Zahvale jeseni in martinovanjem, kjer se poklonimo Sv. Martinu, ki mošt spremeni v žlahtno kapljico. Več o največjem Martinovanju v Sloveniji, si lahko preberete na naslednji povezavi.

32.-martinovanje-v-mariboru2mp-produkcijaFoto