Silvestrovo v Mariboru

Skok v novo leto je prav poseben dogodek, ki ga praznujemo po celem svetu. Z novim letom se obeležuje začetek novega koledarskega leta, zadamo si nove zaobljube ter se polni optimizma odpravimo novim dogodivščinam na proti.

Ali ste vedeli, da ime Silvestrovo izhaja iz goda papeža Silvestra I, ki goduje 31. Decembra?

Novega leta pa ne praznujemo vsi na isti dan. Pravoslavci vstopijo v novo leto 14. januarja, Muslimansko novo leto se prične z sončnim zahodom 30. januarja, Judovsko pa ob sončnem zahodu 22. septembra. V antiki pa so Rimljani praznovali pričetek novega leta celo 1. marca.

silvestrovanje350_150Foto

Kitajsko novo leto je najpomembnejši tradicionalni kitajski praznik. Na Kitajskem ga poznajo kot “Festival pomladi”. V starodavni kitajski se je festival pričel z lichun (4. ali 5. februar) oz. prvo sončevo dobo po kitajskem koledarju. Ta oznanja konec zimskega obdobja, podobno kot pri nas Pust. Od leta 1913 se, po odredbi takratne kitajske narodne vlade, festival prične prvi dan prvega mesecapo kitajskem koledarju in konča 15-i dan s festivalom lantern. Namen praznovanja kitajskega novega leta je tudi sprava in iskrena želja miru in sreče za vse. Več o Kitajskem novem letu si lahko preberete na naslednji povezavi.

ognjemet001Foto

Letos vas vabimo, da najdaljšo noč v letu preživite v centru Maribora, v štajerski prestolnici z najdaljšo tradicijo silvestrovanj v Sloveniji ter v Hotel Bau, kjer vam nudimo 3 dnevi paket že za 99 €/osebi à oglejte si našo silvestrsko ponudbo.

Zakaj vstopiti v novo leto prav v Mariboru?

Maribor vsako leto priredi veliko silvestrovanje na prostem, na največjem slovenskem trgu, ki se ga vsako leto udeleži več tisoč glava množica. Vzdušje je izjemno! Lani je skupaj nazdravilo celo 15.000 ljudi, ki so ob zvokih najboljših slovenskih glasbenih skupin skupaj nazdravili novemu letu ob spektakularnem ognjemetu.

zimski jumbo_2017

Veliko silvestrovanje 2017 v Mariboru se bo odvijalo na Trgu Leona Štuklja, v nedeljo, 31.12.2017, s pričetkom ob 21. Uri. Program:

-          Ob 21.uri vas bo pozdravila Tanja Žagar & Avantura, ki vas bo, kot zmeraj, z energičnim nastopom pospremila v novo leto 2018

-          Od 00.30 naprej vas bo zabava skupina The Rocktors vse tja do jutranjih ur.

Vzporedno bodo potekale silvestrske zabave tudi na manjših trgih v centru mesta, lahko pa se udeležite tudi kakšne izmed silvestrskih zabav, ki bodo potekale tudi v številnih lokalih in restavracijah po mestu. Pravočasno rezervirajte Silvestrski paket v Hotelu Bau Maribor in si zagotovite nepozaben vstop v novo leto!

****

Vabimo vas tudi na Advent v Mariboru ter da se udeležite številnih dogodkov, ki jih v Mariboru ob izteku leta priredimo v sklopu Čarobnega decembra. Oglejte si tudi programsko zloženko.