PIVOVARSTVO V MARIBORU

V hotelu Bau Maribor je pivo najbolj zaželena pijača motoristov in kolesarjev. Zelo jih razumemo, saj ima ena izmed najbolj priljubljenih in najstarejših pijač na svetu kar dolgo in pestro preteklost.

Njegov izvor najdemo v zibelki civilizacij – Mezopotamiji. Takrat so ga prištevali k osnovnim živilom in ga celo uporabljali kot plačilno sredstvo.

Izdelovali so ga iz pšenice in ječmena, dodajali pa so mu še aromatična zelišča in med.

Cenili so ga v Egipčani in Sumerci, njegove različice najdemo na vseh kontinentih.

Pivo je postalo bolj podobno današnjemu šele s srednjim vekom, ko najdemo prve zapise o dodajanju hmelja, za katerega legenda pravi, da nam ga je prinesel sam bog Svarog v obliki sokola. (vir)

V Mariboru bi naj prva večja pivovarna nastala v začetku 18. stoletja v zvezi z gostilno, ki  bi jo naj oskrbovala s pivom. Gre za pivovarno v stolpu, ki je bil nekdaj del mariborskega mestnega obzidja in ga danes prav zaradi te pivovarne (Čeligijeva/ Tcsheligijeva pivovarna) imenujemo Čeligijev stolp

( tudi Črni ali Gambrinov stolp).

pivo

Gambrinov / Čeligijev stolp

 

 

 

 

 

 

 

 

Druga mariborska pivovarna je nastala z enakim razlogom kot Čeligijeva.  Felberjeva pivovarna iz leta 1768 je nastala v povezavi z gostilno Pri jelenu (zraven stare pošte na Jurčičevi), kjer je bil tudi prvi mariborski hotel.

pivo1

Etikete mariborske pivovarne Talis

pivo2

Etikete mariborske pivovarne Talis

 

 

 

 

 

 

 

 

Trenutno je, ne samo v Mariboru, ampak tudi po celotni Sloveniji v porastu trend kraft / mikro pivovarn. Kar nekaj jih najdemo tudi v štajerski prestolnici in njeni bližnji okolici.

Če bi jih radi obiskali, najdete njihov seznam tukaj, kolikor pa želite samo poskusiti njihove izdelke je pa vsekakor pravi naslov Pivarna.

O tem, da ima Maribor, kljub svoji vinorodni legi, rad pivo pričajo tudi številne dobro obiskane pivnice s široko ponudbo piva ( tako točenega, kot tudi v stekleničkah in pločevinkah).

Ne pozabimo še na vsakoletni dvodnevni Beerfest , na  Cult:Hour With Beer  sprehod, na katerega vas popelje pivovar Franc Čeligi v organizaciji Rajzefibra in Beer Lovers Paradise – simpatično vodenje po našem lepem mestu, s poudarkom na odličnem pivu – v organizaciji Tasting Maribor.

Pivo s pogledom na Pohorje še posebej prija na pokriti sončni terasi Hotela Bau Maribor.

Ko obiščete Maribor, bomo v hotelu Bau Maribor, z veseljem poskrbeli za vašo udobno in ugodno namestitev , izvrsten samopostrežni zajtrk, organizacijo prevoza in rezervacijo vašega degustacijskega ogleda mesta.

Po pivski turi se zagotovo prileže sprostitev in razstrupljanje telesa.

Termin za obisk našega Wellness centra rezervirajte na recepciji Hotela Bau Maribor, kjer boste uživali v treh savnah, tepidariju, Kneippovih kadeh in masažnem bazenu.

wellnessjumbo