MIKLAVŽ

Miklavž, kakor pri nas navadno imenujemo svetega Nikolaja je gotovo eden najbolj priljubljenih svetnikov. S posebnim veseljem ga pričakujejo otroci, ko na večer pred svojim godom, to je petega decembra, hodi okrog in jim prinaša darove – pridne nagrajuje, poredne pa prepusti kaznim svojih spremljevalcev, parkeljnov. Tako se v miklavževskih obhodih legendarno izročilo prepleta s predkrščanskim. Podoba tega prikupnega svetnika je v nas tako močno živa že od otroških let, bolj kakor podoba malokaterega drugega svetnika.

MiklavžFoto

Nič neprijaznega, mrkega, togega, tujega ni na njem. Ljubezen do bližnjega in bratovska pomoč, lastnosti, ki ju kaj radi občutimo kot nadležno dolžnost, sta pri svetemu Miklavžu nekaj tako samo po sebi razumljivega, da ganeta še tako trdo srce in ga pridobita za dobro. Svetnik je škof, ki se mu ne zapirajo nobena vrata.

Sveti Miklavž hodi na večer pred njegovim godom v večino domov. Tam napolni krožnike na mizah, nogavice ali čevlje na okenskih policah, seveda pod pogojem, da je bil lastnik priden. Ampak tudi malo manj pridne obdari, le šibo priloži za starše, za vsak slučaj.

Kakorkoli že, vpliv dobrote svetega Miklavža je tolikšen, da imajo slovenski otroci vseh starosti, v začetku decembru veliko priložnosti za veselje!

O svetem Nikolaju in njegovih dobrih delih poznamo veliko legend. Naj vam na kratko predstavimo vsaj tri:

  • Obvaroval tri obubožane device sramote. Legenda govori o obubožanemu plemiču in njegovih hčerah. Ker ni imel denarja, da bi zagotovil hčeram dostojno poroko, je sklenil, da jih pošlje v javno hišo, kjer bi zaslužile dovolj denarja za doto. Ko je za to izvedel škof Nikolaj, jim je ponoči skozi okno vrgel vrečico zlatnikov in jim s tem zagotovil dostojno poroko. V drugi verziji, jim je v cekarje položil 3 kepe zlata.
  • Ob hudi lakoti je srečno pripeljal ladjo z žitom v Miro. V času lakote v Miri, je izprosil le 100 mernikov z neke ladje, ki je bila namenjena cesarju v Rim. Zagotovil je, da kljub temu s pomočjo njegove molitve pri oddaji ne bodo imeli primanjkljaja, kar se je izkazalo za resnično. Tako je svoje občestvo lahko prehranjeval še leta in delil celo semena.
  • Naslednja legenda pravi, kako se mu je hotela maščevati poganska boginja Diana, ker je posekal drevo, ki ji je bilo posvečeno. Ta je preoblečena v nuno, dala romarjem, ki so želeli obiskati škofa, stekleničko zastrupljenega dišečega olja. Ko so mu romarji dali stekleničko, jo je takoj vrgel v morje, ki je zagorelo. Druga verzija te legende pa pravi, da je rešil ladjo, ki se je znašla v težavah na morju. Na njej so bili trije romarji iz Efeza, ki so v Dianin tempelj prevažali sveto olje, namenjeno za neko krščansko kapelo. Nikolaj se je podal na krov, umiril vihar in ladjo varno pripeljal v pristanišče.

Ali ste vedeli, da je sveti Miklavž eden izmed najbolj priljubljenih svetnikov v Sloveniji?

Kako izjemno priljubljen je sveti Miklavž v Sloveniji, govori že dejstvo, da mu je od vseh svetnikov posvečenih največ cerkva, 116. Svetniku so se priporočali ne le pomorščaki z italijanske strani Jadranskega morja, marveč tudi z dalmatinske, ki so ga izbrali za svojega zavetnika.

 

Kako se upodablja svetega Miklavža

upodabljajo ga v škofovski obleki, s tremi zlatimi kroglami ali jabolki na knjigi, včasih tudi s tremi hlebčki ali tremi kamni, s tremi dečki, ki stopajo iz čolna (ker je po legendi rešil tri umorjene dečke – šolarje); s sidrom in ladjo (ker je rešil ladjo in jo z viharnega morja srečno pripeljal v pristanišče). Na glavi nosi mitro; to pokrivalo je za Miklavža pač najznačilnejši del. V roki drži škofovsko palico, ki je zgoraj zavita, okrašena, v drugi roki pa ima, a ne vedno, knjigo. V njej piše z zlatimi črkami, kaj so počeli pridni otroci, in s črnimi, kaj so uganjali nepridipravi. Po izročilu mora imeti dolgo belo brado. Roke pa mu navadno tiče v belih rokavicah.

Kdaj nas obišče?

Naokrog hodi na večer pred svojim godom, ki ga ima 6. decembra, in otrokom prinaša darove. Vendar samo pridnim! Tiste, ki so bili čez leto poredni, pa prepusti kazni svojih spremljevalcev parkeljnov (največkrat jih namesto darila na okenski polici pričaka leskova šiba). Spremljajo pa ga tudi angeli.

Kako obdaruje?

Sveti Miklavž prinaša skromna darila. Na krožnikih ali v nogavicah, ki mu jih nastavijo otroci, pusti orehe, jabolka, fige, mandarine, suho sadje, sladkarije,… Poredne pa na žalost čaka le šiba.

Ko peče piškote…

Da domišljija ne pozna meja, kaže tudi to, da nekateri otroci verjamejo, da rdeča večerna zarja pomeni, da sveti Miklavž peče piškote.

 

Želimo vam prijetno Miklavževanje! – Vabljeni v Maribor na:

Miklavžev sejem v Mariboru od 1. 12.-5. 12. 2017, ki se bo odvijalo na Trg svobode in Grajskem trgu. Več o tem na: https://maribor-pohorje.si/carobni-december-v-mariboru-2017/miklavzev-in-bozicno-novoletni-sejem.aspx in link do FB objave dogodka, če bo

Vir: https://www.kapitelj.com/sveti_nikolaj_miklavz_6.december.html