Med 7. in 11. septembrom se bo v Mariboru odvil Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC. V hotelu Bau smo se odločili, da letos tudi mi postanemo član DOKU družine, ki festival že peto leto zapored organizira.
Kot družbeno odgovorno podjetje smo se odzvali povabilu organizatorjev in se odločili da se v tem tednu tudi čim več krat udeležimo festivala.
Skozi kratek blog  želimo tudi predstaviti prizorišča, ki so jih v našem mestu organizatorji  izbrali za predvajanje dokumentarnih filmov in drugih dejavnosti, ki se bodo odvile v sklopu letošnjega festivala. Prizorišča letošnjega festivala sta Sodni stolp in Žički dvor, nekaj dodatnih aktivnosti pa se bo odvilo tudi v dvorani Gustav in Salonu uporabnih umetnosti.

Sodni stolp

SODNI STOLP je tudi letos glavno prizorišče DOKUDOC FESTIVALA in v njem se bodo odvile tudi vse projekcije med festivalom.

SODNI STOLP je tudi letos glavno prizorišče DOKUDOC FESTIVALA in v njem se bodo odvile tudi vse projekcije med festivalom.

Sodni stolp leži v samem središču mesta Maribor in je bil zgrajen leta 1310. Njegov namen je bil zaščititi jugozahodni del mesta pred nezaželenimi vsiljivci, ter je imel vlogo obrambnega stolpa, ki se je dotikal mestnega obzidja. Prvič je svojo podobo spremenil leta 1540, ko so ga pozidali v trdnjavsko obliko, ter ga pokrili s stožčasto streho, katera je nato v 17. stoletju pogorela. Obrambni stolp so v vseh letih večkrat dozidali, kar se odraža tudi v njegovem videzu. Do drugega nadstropja je bil stolp zgrajen v renesančnem slogu, katere so nato povišali še za dve nadstropji, da so pridobili na njegovi višini, nazadnje pa so ga spremenili v času po drugi svetovni vojni, ko je nekako dobil tudi današnji izgled. Leta 1937 je delno pogorel in bil v 50-ih letih 20. stoletja obnovljen.

Sodni stolp je dobil ime po sodbah, ki so jih sprejemali v stolpu, hkrati pa ga povezujejo tudi s časi verovanja v čarovnice in takratnimi obredi, saj so tukaj potekala sodbe tistim ženskam, ki so zaradi takšnih in drugačnih dejanj bile spoznane za čarovnice. Vendar se tukaj nikoli niso opravljale smrtne kazni.

Sodni stolp se nahaja na obrežju reke Drave, ob Mariborski tržnici, na naslovu: Pristan 8, Lent – Maribor

 Atrij Žički dvor

Žički dvor je objekt iz obdobja srednjega veka, ki pomembno oblikuje veduto mariborskega Lenta. Do razpusta samostana leta 1782 (Jožefinske reforme) je bil dvor v lasti Žičke kartuzije – od tod tudi ime. Služil je kot samostanska hiša (curia, hof), oz. gospodarsko in upravno središče za žičko posest na Dravskem polju, v Mariboru in njegovi okolici, kakor tudi trgovska postojanka. Na začetku 19. stoletja so ga skupaj z minoritskim samostanom, v katerem danes domuje Lutkovno gledališče Maribor, preuredili v vojašnico ter nato v vojaško sodišče in zapore. V zadnjih desetletjih je dvor propadal, vse do leta 2015, ko ga kupi lastnik podjetja Galerija Gosposka, Saša Aleksander Arsenovič. Danes je Žički dvor prostor kulture in gastronomije, ki skozi postopno revitalizacijo, obiskovalce opominja, da smo ljudje naravnani k hedonizmu.
Atrij Žičkega dvora se nahaja na obrežju reke Drave, ob sodnem stolpu, na naslovu: Pristan 4, Lent – Maribor.

Dvorana Gustaf – Produkcijska enota magdalenske mreže

IMG_1629-1024x1024

Naslov: Ob železnici 8, 2000 Maribor
Telefon: + 386 (0)2 30 07 870, +386 (0)41 481 246
Email: info@pekarna.org, infopeka@infopeka.org
www: https://www.pekarna.org
Število sedežev: 100

Dvorana Gustaf, “produkcijska enota” Pekarne magdalenske mreže, je mesto, kjer klubsko druženje zaznamuje umetnost: glasbena, vizualna, predstavitvena…
Vam je všeč nekomercialna glasba? Glasbena nekomercialnost je edina skupna točka njihovega koncertnega dogajanja – glasbeni žanri se gibljejo od izvajalcev eksperimentalnega jazza, “rock in oposition” preko trdih, vsebinsko družbeno kritičnih glasbenih zvrsti, pa vse do čisto primarne etno glasbe.
Izpeljite svojo vizijo! Na interakcijo vas vabijo: projekcije, projekti grafičnega in industrijskega oblikovanja, oblikovanja 3D animacij in scenografij, avdio in vizualne montaže in komunikacijski medmrežni prenosi. Lahko pa tudi samo posurfate!
Kot izjemno aktivna organizacija, ki lokalno in mednarodno sodeluje z mnogimi organizacijami iz podobnega (avtonomnega, inovativnega, uporniškega) idejnega prostora, želijo v mestu pripomoči k vzpostavitvi medkulturnega in medgeneracijskega dialoga ter sodelovanja, razbijati stereotipe nanašajoče se na kulturo, umetnost, spol, starost itd. ter izobraževati v smeri kulturnega ter družbenega razvoja.

                                                                  Salon uporabnih umetnosti

zacasna-raba-salon-FB-2_resized

Naslov: Glavni trg 1, 2000 Maribor, Telefon: +386 51 382 663, Email: salon.peron@gmail.com

Salon uporabnih umetnosti je predstavitveni, prodajni in družabni prostor namenjen slovenskim oblikovalcem, arhitektom, umetnikom, ustvarjalcem ter ljubiteljem sodobnega oblikovanja in umetnosti.
Razstavljajo, promovirajo, prodajajo, izdelujejo in obnavljajo oblikovalske izdelke, vsebine in dogodke.
V svojem kulturnem programu poskušajo oživiti dogajanje bivše Velike kavarne, obenem pa v njen prostor vnesti nove vsebine in novo zgodbo.
Pišejo novo poglavje te mariborske dominante, v katerem imajo glavno vlogo ustvarjalci, oblikovalci, umetniki in predvsem – Mariborčani.

Viri: