Materinski dan je neformalni praznik, ki je v Evropo prišel iz Amerike in je praznik pozornosti ter zahvale vsem ženskam v vlogi matere.

Foto ShutterstockFoto:Shutterstock

Zgodovina Materinskega dne

1907 je Ana Jarvis v Ameriki razdelila 500 belig nageljev v spomin na svojo pokojno mamo. Njena velika želja je tudi bila, da bi praznik namenjen materam tudi uzakonili. Želja se ji je uresničila leta 1914, ko predsednik Woodraw Wilson podpiše zakon o državnem prazniku v čast materam, ki so v 1. svetovni vojni izgubile sinove – praznik bi se naj praznoval vsako 2 nedeljo v maju.

Vendar Ana Jarvis po nekaj letih žalostna ugotovi, da je praznik postal bolj praznik zaslužkarjev, kot praznovanje v čast materam. Prizadevati si je celo začela da bi praznik ukinili, vendar se je v tem času materinski dan začel praznovati tudi že drugod po svetu.

imagesFoto: https://www.midtownmiamimagazine.com/midtown-miami-magazine-eat/a-special-brunch-for-a-special-mothers-day/

Slovenija in Materinski dan

V Sloveniji se je praznik praznoval že med obema svetovnima vojnama. Šole so tako po eno učno uro namenile materam. Po 2. svetovni vojni je praznik izgubil na svojem pomenu zaradi 8.marca – Materinski dan se je pri nas namreč prestavil iz 15.5. na 25.3.

Po osamosvojitvi Slovenije pa je praznik spet začel pridobivati na prepoznavnosti.

Vsem ženskam, ki so v bile in so v vlogi matere pa želimo, da bi vsak dan preživele cenjene in spoštovane.