LENT

Maribor_Lent_panoramaFoto

Čarobni Lent, ki leži ob reki Dravi in je kot najstarejši predel mesta odigral eno pomembnejših vlog v njegovem razvoju. Beseda Lent izhaja iz nemške besede Lander, ki pomeni prostor za pristajanje. Maribor je namreč nekoč bil pomembno splavarsko mesto s pristaniščem na Lentu, kjer je letno pristajalo okoli 1100 splavov in šajk.

Sprehod vzdolž Lenta vas bo popeljal med ostanki mariborskega srednjeveškega obzidja z obrambnimi stolpi. Mariborsko obzidje je bilo med srednjeveškimi obzidji prava posebnost zaradi njegove skoraj pravokotne oblike. Prvotno obzidje, zaradi nenehnih turških vpadov ter novih napadalnih tehnik ni bilo sposobno obvarovati mesta, zato so ga utrdili z vogalnimi obrambnimi stolpi ter utrdbami, ki so varovale mesto naslednjih 150 let.

Na Lentu domuje ena najprepoznavnejših znamenitosti Maribora – Stara trta, ki je edina rastlina na svetu s svojim lastnim muzejem v Hiši stare trte. Stara trta je najstarejša vinorodna trta na svetu, stara več kot 400 let. Trta je bila posajena v času turških vpadov, preživela je požare, ki so pestili Maribor, napad trsne uši, bombardiranja Maribora med 2. Svetovno vojno ter dvig gladine reke Drave, ki je ogrozil njen koreninski sitem. Trta je kljub vsemu preživela in velja danes za eno glavnih znamenitosti Maribora.


 GLAVNI TRG

Maribor gt - maribor pohorjeFoto

Glavni trg je srce Maribora in je kot osrednji mariborski trg tudi največji. Trg je vse do polovice 20. stoletja služil bogati in živahni trgovski dejavnosti, kajti bil je osrednji prostor v mestu, kjer so kmetje in obrtniki prodajali svoje izdelke. V zadnjih letih trg spet obuja svojo dejavnost s petkovo ekološko tržnico. Trg je bil med 2. svetovno vojno močno porušen. Svojo današnjo podobo je  pričel dobivati na začetku 20. stoletja, ko so podrli vzhodni del trga zaradi gradnje Starega mostu. Glavni trg danes prepoznamo predvsem po kužnem znamenju, ki je delo Ježefa Strauba, ki je spomenik izdelal po naročilu hvaležnih meščanov ob prenehanju kuge.

Trg obdajajo znamenite hiše, kot so:

Rotovž – Mestna hiša, zgrajen 1515 v poznogotskem stilu, med leti 1563 in 1565 pa so ga renesančno prezidali ter mu dodali z reliefom okrašen balkon. Prava zanimivost Rotovža pa je njegov baročni stolpič s čebulasto streho, legenda pravi, da je gradbeni mojster, ki je stolpič gradil,  iz jeze zaradi prenizkega plačila stolpiča ni zgradil na sredini nad vhodnim delom.

Alojzijeva cerkev – zgradbo je zasnoval arhitekt Johannes Fuchs, opremo pa izdelal Jožef Holzinger. Cerkev je bila izgrajena 1769 in pozornost vzbuja z svojo rokokojsko ograjo ter poznobaročno arhitekturo. V cerkvici najdemo na enem mestu zbrane tri cerkvene slike, ki prikazujejo panorame treh štajerskih mest iz 19. stoletja (Maribor, Ptuj in Celje). Leta 1784 so cerkev zaprli in preuredili v vojaško skladišče, kolegij pa namenili vojaški vzgoji. Cerkev je ponovno pričela služiti svojemu namenu leta 1831.

Čeligijeva pivovarna, ki je bila prva mariborska pivovarna.

Ludwigshof – nekoč doma znamenite mlinarske družine Franz, ki so imeli svoj mlin v Melju.

Lekarna – hiša, poslikana z lekarniško motiviko pa je bila nekoč mestna lekarna znanega mariborskega lekarnarja Franca Minarika.


 

GRAJSKI TRG IN TRG SVOBODE

Grajski_trg_-_panoramio_(1)Foto

Grajski trg je svoje ime dobil po gradu, ki se nahaja na severnem delu trga. Grad je bil zgrajen med letoma 1478 in 1483, zgraditi pa ga je dal cesar Friderik III. z namenom, da se utrdi severovzhodni del obzidja. Grad je postopoma postajal bogato fevdalno bivališče. Danes se v njem nahaja Pokrajinski Muzej Maribor. Grad je vsekakor vreden ogleda zaradi prelepega baročnega stopnišča, Lorentinske kapele in viteške dvorane, ki jo krasi stropna slikarija Jožefa Geblerja.

Grajski trg ni znan samo zaradi gradu temveč tudi po ostalih imenitnih zgradbah, ki ga obdajajo. Ena izmed teh je kavarna Astoria s slavnim Oslovskim vogalom – Ezlekom, ki je bil priljubljena točka zbiranja mariborske srednješolske mladine.

Na grajskem trgu pa se nahaja tudi hiša, kjer je le tri leta po izumu zasvetila prva žarnica v tem delu Europe. Gospod Scherbaum je na parni stroj priklopi dinamo in v Mariboru je zasvetilo prvih 36 žarnic. Za Maribor je ta dogodek pomenil začetek industrializacije mesta.

Trg krasi kip Svetega Florjana, ki varuje mesto pred požari.

Trg_Svobode_Slovenia_Slovenija_Maribor_Pohorje_Marko_PetrejFoto

Trg svobode se nahaja vzhodno od gradu in je prepoznaven predvsem zaradi spomenika posvečenega Narodno osvobodilnem boju, ki ga domačini imenujejo Kodžak.

Trg obdajajo številne znamenitosti in ena izmed teh je Frančiškanska cerkev. Na križišču Partizanske in Svetozarevske ulice tako srečamo mogočno zgradbo, ki izstopa s svojo podobo.
Rdečkasta triladijska bazilika posvečena Mariji, materi božji je delo arhitetka Richarda Jordana. Maribor se je s to mogočno zgradbo postavil ob bok Dunaju in Gradcu.
Cerkev krasijo slike madžarskega slikarja Ferenza Pruszinskaya, Miloš Hohujec iz Celja je zasnoval križevpot, prezbiterij pa krasijo vitraži in freske staneta Kregarja.

Na trgu Svobode najdemo tudi eno največjih in najstarejših vinskih kleti v tem delu Europe – Vinag. Klet se ponaša s površino 20.000 kvadratnih metrov in 2,5 km dolgimi podzemnimi predori. Leseni sodi, betonske cisterne, steklenice z vinsko patino imajo skupno kapaciteto 6 milijonov litrov.


 

MARIBORSKI PARK IN PIRAMIDA

Mestni_park5_Slovenia_Slovenija_Maribor_Pohorje_Marko_PetrejFoto gradski-parkFoto IMG_4331_maribor_piramida_vinogradiFoto

Mariborski mestni park je oaza miru in sprostitve, ki ga je dokončno zasnoval arhitekt dr. Feldbacherja, kateri je park razdelil na več delov. V parku lahko najdemo več kot 100 vrst domačih in tujih listavcev ter iglavcev. Leta 1998 je ob 100 letnici mariborskega olimpionika Leona Štuklja park dobil 100 novih dreves.

V parku najdemo spomenike, skulpture in fontane. V poletnih mesecih je park dom Art Kampa, festivala za vso družino. V parku se nahaja tudi mariborski akvarij in terarij.

Sprehod skozi park vas bo pripeljal do Treh ribnikov, ki so v preteklosti bili vodni rezervat za napajanje mestnega obrambnega jarka – iz tistih časov tudi izhaja legenda o čevljarčku, ki je rešil Maribor pred pogubo Turkov.

Nad parkom se ponosno dviga grič imenovan Piramida, kjer je Maribor pričel pisati svoj obstoj. Na Piramidi je v 12. stoletju stal grad v obmejni Dravski marki, po kateri je Maribor dobil svoje ime – Marchpurg oziroma Marburg. Grad je bil zgrajen za obrambo pred Madžari in je leta 1528 pogorel. Grad so 30 let kasneje obnovili v renesančnem stilu. Leta 1790 so grad dokončno porušili ter na njegovem mestu postavili kamnito piramido po kateri je grič na katerem stoji dobil ime. Pod gradom kjer je danes park je nekoč bilo močno močvirnato območje, tako prva naselbina ni nastala pod gradom, temveč vzdolž Koroške ceste.


SLOMŠKOV TRG

DSC_5196Foto

Slomškov trg je poimenovan po slovenskem škofu Antonu Martinu Slomšku. Trg se je nekoč imenoval Kirchenplatz – po župni cerkvi Sv. Janeza Krstnika. Leta 1859 trg poimenujejo Stolni trg, kajti tega leta je škof Slomšek prenesel sedež lavantinske škofije v Maribor. Trg je danes poimenovan v spomin na škofa Slomška.

Okoli cerkve je bilo nekoč mestno pokopališče, kjer je bilo pokopanih mnogo znamenitih mariborskih družin. Ohranjeni nagrobniki so danes vzidani v zunanjo steno cerkve. Na trgu najdemo spomenik posvečen Slomšku, ki je delo kiparja Martina Dreva, bazenček z otroško plastiko, kipcem Korleka, ki je delo kiparja Gabrijela Kolbiča ter plastiko ležečega leva iz rimske dobe iz 1. ali 2. stoletja našega štetja. Ploščad na trgu je leta 1938 zasnoval slovenski arhitekt Jože Plečnik, arhitekt Branko Kocmut pa je 30 let kasneje uredil celoten trg po njegovi zasnovi.

Trg obkrožajo mogočne zgradbe – mariborska univerza, mariborska pošta v kateri je nekoč bila bolnišnica in SNG.

Stavba mariborske pošte je postavljena na mesto kjer je nekoč bila mestna ubožnica, cerkev sv. Duha, dekliška šola in bolnišnica.

Na sredini trga stoji stolna cerkev, zgrajena v 1. polovici 12. stoletja kot triladijska bazilika grajena v romanskem slogu.

V svoji zgodovini je cerkev kar nekajkrat pogorela. V koru so v pozlačenem reliefu upodobljeni prizori iz življenja cerkvenega svetnika Janeza Krstnika. V cerkvi tudi najdemo kip blaženega škofa Antona Martina Slomška, katerega grob je v baročni cerkveni kapeli sv. Križa.

Cerkveni zvonik je prvotno bil visok 76 metrov, ampak so ga po udaru strele znižali na 57 metrov. Na vrhu zvonika se je nekoč nahajala požarna opazovalnica, ki je delovala kot zaščita mesta pred požari. V požarni opazovalnici je bilo urejeno majhno stanovanje, kjer je prebival požarni opazovalec. Leta 1933 se je opazovalnica zaprla in mestne oblasti so odpustile zadnjo požarno opazovalko Antonio Weiss. Danes se na vrhu zraven prečudovitega razgleda nahaja muzejska zbirka, ki prikazuje dan v življenju požarnega opazovalca.


ŽIDOVSKI TRG IN SINAGOGA
3Foto: Arhiv Hotel Bau 11 1

Židovski trg se nahaja na Lentu v židovski četrti. Na trgu stoji sinagoga, ki je ena najstarejših ohranjenih sinagog v Evropi. Sinagoga je predstavljala versko, duhovno in kulturno središče judovskega geta v srednjeveškem Mariboru. Njena posebnost pa je bila da so bili trije ali štirje sedeži rezervirani za krščanske goste.

Na trgu najdemo tudi Židovski stolp, ki je del obrambnega obzidja. Nekoč je v njem prebival mestni stražar, danes pa ima v njem prostore Foto klub Maribor.


 

Viri:

https://maribor-pohorje.si/lent—najstarejsi-del-mesta.aspx

https://maribor-pohorje.si/najstarejse-ulicice-lenta.aspx

https://maribor-pohorje.si/splavarjenje-po-reki-dravi0.aspx

https://sl.wikipedia.org/wiki/Lent

https://maribor-pohorje.si/kaj-poceti/kultura/znane-stavbe-spomeniki-in-znamenja-stolpi-in-mostovi/mestna-hisa—rotovz.aspx

https://maribor-pohorje.si/kaj-poceti/kultura/cerkve-samostani-in-kapele/alojzijeva-cerkev.aspx

https://maribor-pohorje.si/kaj-poceti/kultura/gradovi-in-dvorci/mariborski-grad.aspx

https://maribor-pohorje.si/trg-svobode.aspx

https://maribor-pohorje.si/vinagova-klet.aspx

https://kraji.eu/slovenija/maribor_mestni_park/slo

https://sl.wikipedia.org/wiki/Slom%C5%A1kov_trg,_Maribor

https://maribor-pohorje.si/kaj-poceti/kultura/cerkve-samostani-in-kapele/stolnica.aspx

https://maribor-pohorje.si/od-visine-se-zvrti-na-zvoniku.aspx