Kurentovanje je osrednji pomladni kulturno-etnografski festival nacionalnega pomena, edinstveno in najbogatejše mednarodno pustovanje v Sloveniji. Bogato dediščino Ptuja z okolico v pustnem času, ki je zakoreninjena v poganski mistiki kurenta in ostalih etnografskih likov, dopolnjujejo atraktivne znamenitosti in ponudba regije, moderna kulinarika ter vrhunski izbor vin. Celoto zaokroži dih jemajoča kulisa Ptuja, starega mesta novih doživetij, v katerem se celotno življenje v času festivala odvija skozi izvirne like domišljije. O kurentovem liku preberite več v našem blogu:

Vir: https://www.kurentovanje.net/festival/

 

FotoKurentovanje_logotip1-300x300Foto

Na kurentovanju se zvrstijo številne etnografske in karnevalske povorke, pustni korzo, pprikazi etnografskih likov, koncerti, plesi v maskah, razstave in še veliko drugega.

Etnofest

V etnografskem delu Kurentovanja se na Ptuju posvečajo bogastvu tradicionalnih likov, ki imajo svoje korenine v poganskem izročilu. Tradicionalne maske so povezane s prehodom iz zime v pomlad, ki je pomemben prehod, saj napoveduje začetek dela na zemlji, od katere je človek tako močno odvisen.

Screen-Shot-2017-12-03-at-20.38.40Foto

Karnevalfest

Za mnoge najzanimivejši del festivala, saj se posveča sodobnim maskam, ki so odraz popularne kulture, političnega dogajanja in stanja v družbi nasploh. Domišljija je gonilna sila maskiranja, vsako leto pa nagrajujemo najbolj izvirne ideje in dodelane izvedbe. Ptuj je znan kot prizorišče dolgoletne, najdaljše in največje, pa tudi najbolj obiskane pustne povorke. Tema letošnje povorke 2018 je Prebujanje pomladi.

00495-1030x687Foto

Artfest

Kurentovanje je tesno povezano z umetniškim ustvarjanjem. Ex Tempore, ki je že več kot desetletje stalnica Kurentovanja, je v teku let ustvaril zajeten in kakovosten korpus umetniških del, ki črpajo iz magičnosti etnografskih in karnevalskih likov. Najboljša dela so nagrajena in razstavljena v Galeriji Magistrat v ptujski Mestni hiši. Ex Tempore nastaja v sodelovanju s KUD Art Stays.

 

kurentovanjeFoto

Lonely Planet je Kurentovanje umestil med izbrano deseterico najbolj zanimivih karnevalov na svetu in tako v dobro družbo velikih karnevalskih mest, kot so Benetke, Rio de Janeiro in New Orleans. Več o tem si lahko preberete tu: https://www.lonelyplanet.com/travel-tips-and-articles/carnivals-101-a-guide-to-some-of-the-greatest-shows-on-earth/40625c8c-8a11-5710-a052-1479d276d56a

 

Letošnje 58. Kurentovanje lahko z nami doživite in živite od 2. do 13. februarja 2018 NA NOVEM PRIZORIŠČU

Več prostora za parkiranje obiskovalcev inboljša izraba prostora za pustno rajanje!

Pohiti in si zagotovi svoje vstopnice za dogodke v Karnevalski dvorani QCenter na Ptuju. Vstopnice lahko v predprodaji kupiš na vseh Eventimovih prodajnih mestih.

Z nami bodo: Severina, Prljavo kazalište, Danijela, Jole, Vlado Kreslin, Lana Jurčević, Učiteljice, Skupina Kingston, Leteći Odred, Donačka, Victory, Ines Erbus, Nina Donelli, Mladi Gamsi, Pop Design in drugi.

Vir: https://kurentuj.si/