Ko ne moreš dočakati pomladi ali o starodobnikih, prvi del

Zima je lahko krasna. Povsod bela preproga, iz streh ledene sveče, večerni sprehodi po praznično okrašenih mestih. Da o zimskih radostih na snegu niti ne govorim. Uživanje na belih strminah prečudovitega Pohorja…. Idilično, mar ne?

V primeru ‘normalne’ zime in ne tega, kar nas je doletelo. Pomladnih 14°C prvi teden v januarju nas vse vleče ven na toplo sonce, da malo potarnamo, kako takšno vreme ni normalno. Malo se nam pa vseeno zdi fino, da nas poboža sonce, ko pijemo svojo kavico na Lentu ali Grajskem trgu.

Smo pa dočakali bolj zimsko vreme februarja, ko nas je v Mariboru zasulo s dobrega pol metra snega pri -20˚C. Takrat pa sem bila neizmerno hvaležna, da mi ni treba v službo z avtom (2cv), ki ima takšno izolacijo kot dežni plašč. Sicer vidiš, da nekaj je, ampak brez učinka.

Če povem čisto subjektivno, mi je bila situacija januarja kar malo žalostna. Pa ne zaradi vremena. Kot strastno citroljubko me je najbolj jezilo to, ker sem bila jaz v Mariboru, naši dve ljubici pa v Prlekiji, na zimskem spanju. Vreme pa je takrat naravnost klicalo, naj sedem v spačka in se nekam odpeljem. Če že nikamor drugam, en krog po Mariboru ali pa k tašči na kavo.

Ker se mi avtomobila preprosto smilita, da bi jih gnala po presoljenih cestah in v jih v Mariboru nimamo možnosti parkirati pod streho, gresta vsako leto na zimski oddih med vinograde.

Dolly, DSFotografija: osebni arhiv

Če vreme zdrži, tudi na kakšno krožno vožnjo po prelepi Prlekiji. Ker se mi trenutno časovno ne izide, da bi se šla voziti z našimi, se bom se morala zadovoljiti z gledanjem tujih. Tako sem se odločila, da bom obiskala razstavni salon Goodtimers in se oglasila pri mon amíju, Robertu Marzidovšku.

Prav vesela sem bila, ko je končno nastopila sreda popoldne. Iz hotela sem se odpeljala samo čez Koroški most, parkirala in že sem bila tam. Menda sem stala pred izložbo z avtomobili kot otrok pred trgovino z igračami.

V Salonu Goodtimers me je najprej pozdravil prijazen gospod, s katerim sva ves čas mojega obiska prijetno kramljala. Izvedela in videla sem veliko zanimivega. Najprej sem njihovo zbirko samo preletela, kasneje sem posvetila pozornost tudi detajlom (ki jih oldtimerjem vsekakor ne manjka). In spet dobila potrdilo tega, kar že zmeraj trdim: kar se estetike tiče, takšnih avtomobilov zdaj več ne znajo narediti!  Če sem vam vzbudila skomine, jih lahko obiščete tudi vi, in sicer vsako sredo od 12:00 do 17:00 ure na Gosposvetski ulici v Mariboru. Morda vam samo ogled ne bo dovolj. Brez skrbi – avto (s šoferjem) po predhodnem dogovoru lahko tudi najamete.

goodtimersFotografija: osebni arhiv

Sreča, sreča! 1965 AC Cobra 427 Mark III /  Ford 427 V8  / Shelby Cobra

Več o salonu Goodtimers in kontakte za voden ogled ali najem najdete na njihovi spletni strani .

Roberta poznam že najmanj 8 let. Restavrator, serviser, posrednik in lastnik mini muzeja Citroënov v eni osebi. Obisk pri njemu zame večinoma ni nič nenavadnega, niti redkega. Je pa zanimiv in predvsem velika skušnjava. Zmeraj kaj novega, drugačnega, nekaj zaradi česar se ti zasvetijo oči. Pri njem se je zgodila moja velika ljubezen na prvi pogled – 2cv Dolly (1985) in seveda tudi DSuper 5 (1972) (vidite ju na zgornji sliki) ter CX (1985). On je tudi tisti, ki se z našo žabo pomeni na 4 oči, ko se ona odloči, da ji nekaj ni všeč. In jo tudi prepriča, da dela naprej tako kot je treba.

Pri njem se lahko oglasite vsi ljubitelji in (bodoči) lastniki starih Citroënov. Če želite, lahko avto najamete, kupite ali daste na servis. Robert se zmeraj potrudi, da (nam) pomaga pri različnih željah.

IMG_1094SLIKA: Utrinek iz teambuilding najema, osebni arhiv

Na voljo je veliko kultnih Citroënovih modelov različnih letnikov, med drugim tudi različne žabe (ID, DS, Pallas), spački (2cv), Dyane, Amiji, Mehariji, SM , CX, Vise, pujs (Hy), Traction Avant (C 11) in še in še. Del njegove široke ponudbe si lahko ogledate tukaj.

Za več informacij ga lahko pokličete ali mu pišete: KONTAKT.

Tako pa izgleda, ko se Robert oglasi pri nas v hotelu Bau Maribor. Če si tudi vi želite, da vas pred našim hotelom pričaka ta lepotec (ali pa morda kateri drug iz njegove ponudbe) in vam razkaže kako lep je Maribor in njegova okolica se ne obotavljajte, ampak ga pokličite. Če pa nimate ideje kam, pa povprašajte pri nas na recepciji. Z veseljem vam bomo dali kakšen namig! ;)

traction 1Fotografija: osebni arhiv

Da imamo Slovenci lep in skrben odnos do svoje tehnične dediščine, samo po sebi govori dejstvo, da imamo v Sloveniji največ starodobnikov na število prebivalcev, kot navaja vodja pravne službe pri SVAMZ – u Nataša Jerina Grom: »Naša zveza ima v registru od prvega dneva ustanovitve pa do danes že čez 12.400 vozil. To je ogromno. Enkrat pred leti sem zasledila statistiko, da imamo v Sloveniji največ oldtimerjev na posameznika, na evropski ravni smo tako po številu oldtimerjev, proporcionalno gledano, močnejši od Nemčije in Italije, kjer imajo že dolgo tradicijo oldtimerjev.« (celi intervju )

Kot vsako leto, se bo tudi letos na tem področju v Sloveniji veliko dogajalo. Če vas zanima kaj in kdaj si poglejte SVAMZ-ov koledar, ki bo najbrž še dopolnjen, ko dobijo kakšne nove dogodke. Nam najbližji so trenutno (časovno in lokacijsko) naslednji dogodki:

  • IV. Slovenski forum o zgodovinskih in starodobnih (17/03 2018, Celje, Muzej novejše zgodovine)
  • Srečanje Citroen kluba Slovenije (18/03 2018, Boč)
  • Vseslovensko srečanje starodobnih vozij (27/04 2018, Šentjur)
  • 33. prvomajski shod vojaških vozil (27/04 2018, Slovenska Bistrica)
  • AMK Goričko organizira XI. Mednarodni oldtimer vikend Goričko in Srečanje mopedistov Rogaševci (07/05 2018, Kuzma na Goričkem, Rogaševci)
  • Srečanje ameriških vozil V8 Maribor (13/05 2018, Duplek)
  • Hidroraid Citroen kluba Slovenije – sekcija Prlekija (23-25/06, Prlekija)

Če tudi menite, da je Slovenija tako mala, da je tako ali tako vse za ovinkom (ali dvema), lahko greste tudi na kakšno bolj oddaljeno srečanje. Najdete jih na koledarju.

Letos avgusta v Mariboru pričakujemo tudi 30. Tradicionalni rally starodobnih vozil, ki ga ponovno organizira Veteran klub iz Maribora.                                                                                                                  Ti rallyi so v preteklosti zmeraj poželi veliko zanimanja in upam, da bo tako tudi letos. Če so vam starodobniki všeč, je to vsekakor prireditev, ki je ne smete zamuditi!

Če vas zanima, kako je bilo na Mariborskem rallyu lani, si lahko ogledate tukaj.

Kmalu bo topleje. Izleti in potovanja nas bodo vabili. Od pomladi naprej mi bo vsaka pot z avtom nekaj posebnega – ker se bom peljala s svojim spačkom, žabo ali CX-om. Dovolite si tudi vi izkusiti kaj pomeni francosko udobje. Preizkusite okus svobode s spačkom, elegance z žabo, športnosti s CX-om ali klasike s Tractionom. Robert vam bo z vašimi željami z veseljem pomagal. In ne pozabite, oglasite se pri nas v hotelu Bau Maribor, kjer smo zmeraj veseli vašega obiska in poskrbimo, da je obisk pri nas prijeten in sproščen!

Pa varno na cesti!