Jakobova pot Projekt Pilgrimage Europe SI-AT (Operativni program Slovenija-Avstrija 2007-2013) je omogočil, da Slovenija dobi svojo »Jakobovo pot«. Jakobova pot, ki vodi v Santiago de Compostela v Galiciji na severozahodu Španije, je ena najstarejših romarskih poti. Poleg Rima in Jeruzalema je največja krščanska romarska pot. Ime je dobila po sv. Jakobu, ki je bil eden od dvanajsterih apostolov. Razpredena mreža Jakobovih poti (El Camino) se steka iz vseh koncev Evrope proti katedrali v Santiagu de Compostela. Najbolj znani odsek poti je okoli 780 km dolga »francoska pot« (Camino Francés), ki se začne v kraju Saint Jean Pied de Port na francosko španski meji in se nadaljuje preko Pirinejev po severni Španiji vse do cilja v Santiagu de Compostela. Jakobova pot je leta 1987 kot prva proglašena za veliko evropsko kulturno pot s strani Sveta Evrope. Jakob Starejši, svetnik, je bil sin ribiča Zebedeja in Marije Solome ter brat Janeza Evangelista. Dali so mu vzdevek Starejši, ker ga je Jezus od dveh učencev z imenom Jakob prvega poklical. Po izročilu so si apostoli po Binkoštih razdelili tedanje dežele sveta, kjer naj bi oznanjevali evangelij. Jakobu je bila dodeljena Španija. Po vrnitvi v Jeruzalem je bil prvi med apostoli, ki je umrl mučeniške smrti z obglavljenjem. Ko so Arabci v 7. stol. osvojili Jeruzalem, so apostolove kosti prenesli v Santiago de Compostela. Tu se je potem v 10. stol. razvila znamenita romarska pot Santiago (sv. Jakob) de Compostela, ki vse od 15. stol. privablja vedno več romarjev iz vseh koncev sveta.

OZNAKA_JAKOBOVAPOT

K sv. Jakobu v Santiago de Compostela so dolga stoletja romali tudi naši predniki. Na Slovenskem mu je posvečenih okrog 60 cerkva. Njegovo splošno priljubljenost med Slovenci kažejo razna imena hrušk in jabolk, ki dozore za njegov god. Mesec julij se v prekmurščini imenuje jakobejšček.

Jakobova pot v Sloveniji je podrobno opisana v pisni obliki v lepo sestavljenem romarskem vodniku, ki ga je izdal in založil Kozjanski park v okviru projekta PILGRIMAGE EUROPE v letu 2013. Opisan je je del smeri, ki poteka iz avstrijskega Gradca skozi Cmurek/Mureck, Maribor ter po Dravski dolini naprej čez avstrijsko Koroško in Južno Tirolsko proti Santiagu de Compostela v Španiji. Slovenski del poti poteka od Trat v bližini avstrijskega Cmureka/Murecka, prek Zgornje Velke in Šentilja v Slovenskih goricah do Jakobskega Dola. Nato se pot nadaljuje skozi Pernico v Maribor, od koder vodi do Limbuša in naprej do Ruš. Pot nato vodi po Dravski dolini skozi Lovrenc na Pohorju, Janževski Vrh, Vuhred, Radlje ob Dravi do Dravograda. Pot je v naravi označena v obe smeri. Ob poti je poudarek seveda na cerkvah Sv. Jakoba, ki jih je na slovenskem delu poti šest.

meranovo

Skupna dolžina poti, ki jo sestavlja devet etap je 208 km. Za naš hotel Bau sta najbolj pomembni druga in tretja etapa. Druga poteka od Šentilja v Slovenskih Goricah → Jarenina → Spodnji Jakobski dol → Pernica → Maribor; tretja ki poteka v smeri Maribor → Zg. Radvanje → Limbuš → Bistrica ob Dravi → Bezena → Ruše. Med etapama lahko prenočite pri nas v našem hotelu, veseli bomo vašega obiska.

Najbližja cerkev našemu hotelu je cerkev sv. Jakoba starejšega v Limbušu.

Limbuskacerkev_zupnija_Limbus

Prvotna cerkev Sv. Jakoba je bila domnevno zgrajena okoli leta 1300. Ob prenovi leta 1870 so najdbe pod korom potrdile, da je bila cerkev zgrajena v gotskem slogu in barokizirana pozneje, tj. v 16. stoletju. Danes je cerkev enoladijska, z dvema kapelama na južni in severni strani ter zvonikom s čebulasto streho na severni strani. Glavni oltar je posvečen Sv. Jakobu. Freske v prezbiteriju je leta 1870 ustvaril Jakob Brollo. Predstavljajo prizore iz življenja Sv. Jakoba in so opremljene s slovenskimi napisi.