Že splošno znano dejstvo je, da se na gregorjevo, ki je 12. marca ptički ženijo. Nekoč je veljalo, da so se dekleta na gregorjevo ozirala v nebo in prva ptica, ki jo je dekle videlo je naznanila kakšen bo njen mož.

ptici-1000x500

Po julijanskem koledarju je bilo gregorjevo na prvi spomladanski dan in takrat je godoval tudi Gregor, ki je znan kot prinašalec luči. Njegov god pa so kasneje premaknili na 3. september.

Gregor Veliki, ki stoji za zgodbo gregorjevega, je bil svetnik rojen v Rimu, ki je veljal za idealnega papeža in cerkvenega učitelja. Sveti Gregor pa je tudi zavetnik rudnikov, zidarjev, izdelovalcev gumbov in našitkov, učenjakov, učiteljev, študentov; žene so se mu priporočale za rodovitnost, pomagal je zoper kugo, predvsem pa je patron glasbenikov, pevcev, pevskih zborov ter zborovskega in koralnega petja (gregorjanski koral). Upodobljen je v papeških oblačilih, pri sebi ima škofovsko palico, knjigo, pisalno pero ali goloba.

gregorjevo

Ptički pa se ne ženijo samo na gregorjevo, ampak se po različnih izročilih ženijo že na Vincencijevo 22.1. in prav tako na valentinovo 14.2.

Pri nas ima praznik že kar dolgo tradicijo, predvsem na gorenjskem, ko na predvečer praznika ohranjajo običaj spuščanja razsvetljenih barčič in hišic, imenovanih »gregorčki« v vodo, kajti na ta dan bi naj Sv. Gregor »luč v vodo vrgel«.

gregorcki