Forma Viva v Mariboru

Vsi, ki se vsakodnevno sprehajamo po Mariboru, sploh več nismo pozorni na majhne draguljčke, ki nam jih mesto tako radodarno ponuja. Jemljemo jih kot nekaj samoumevnega. Kot nekaj kar je že od zmeraj tam. Kar si pa ne zaslužijo. In zato sem se odločila, da nas vse malo spodbudim k pozornosti. Da se po naši naslednji poti skozi naše ljubo mesto malo ozrete okoli in opazujete. Morda vas bo presenetilo.

hiking-ang-biking-top-mestni_park5_slovenia_slovenija_maribor_pohorje_marko_petrejvir

 

V Mariboru in njegovi bližnji okolici najdemo kar nekaj skulptur iz različnih materialov. Kaj so ? Od kod so prišle? Kdo so njihovi avtorji? Koliko jih je? Ali znate odgovoriti na vsaj eno izmed teh vprašanj?

V preteklih dneh sem si vzela čas, malo pobrskala za informacijami in šla na ekskurzijo po Mariborski Formi Vivi. Če boste prebrali ta blog, boste tudi na druga zgoraj zastavljena vprašanja znali odgovoriti.

Omenjene skulpture najdemo po celem mestu (in okolici). So rezultat mnogih kiparskih kolonij, ki so se (po zgledu Karla Prantla) odvijale v Mariboru, na pobudo Janeza Lenassija in Jakoba Savinška, med leti 1967 do 1986. Avtorji so različni in prihajajo iz vsega sveta. Če vas zanimajo avtorji in lokacije podrobneje, si jih lahko ogledate na spletni strani https://www.mariborart.si/ , kjer so krasno in pregledno pripravili pot in jo opremili s fotografijami in opisi posameznih del.

Najlažje si jih ogledamo s kolesom. Tako so v UGM, v sodelovanju z Mariborsko kolesarsko mrežo, pripravili kolesarsko pot Forma Viva. Če vas zadeva podrobneje zanima, si lahko v UGM kupite tudi zloženko FORMA VIVA MARIBOR 1967-1986.

Če se boste ustavili v kolesarjem prijaznem hotelu Bau Maribor, kjer vam je na voljo tudi paket Aktivni, pa vas bomo z veseljem opremili z zemljevidi in kupom namigov, kako jih najlažje najti in kaj zanimivega si še lahko ogledate po poti.

 

——————————-

Viri:

https://www.mariborart.si/spomeniki

https://www.mariborart.si/pot/-/article-display/forma-viva

https://marijanzlobec.wordpress.com/2018/03/29/forma-viva-maribor-1967-1986-prvic-v-knjigi/

https://www.culture.si/en/Forma_Viva_Open_Air_Sculpture_Collection,_Maribor

https://maribor-pohorje.si/S-kolesom-po-Mariboru–FORMA-VIVA.aspx

https://www.ugm.si/trgovina/zlozenke/forma-viva-maribor-1967-1986-2379/

https://ibikemaribor.com/