Festival stare trte

…bo nadomestil naše jesenske utrinke. Kratko in jedrnato vam bo predstavil čudovit festival, ki je trajal celo jesen (od 28.09.- 12.11. 2018).

Če bi poslušali razprave za šankom, bi mislili, da je v Mariboru vse narobe. Ni pravi župan zdaj, kaj šele pride po volitvah! Ni urejeno tisto, kar šank-razpravljavca tisti trenutek moti. Nič ni v redu.

Mesto pa lahko vidimo iz drugega zornega kota, ko poslušamo vtise nekdanjega Mariborčana, ki se je po 50 letih vrnil iz tujine, pa čeprav samo na dopust. Čisto na kratko mi je povedal: »Sem že pozabil kako lepo je tukaj. Maribor je prečudovito mesto. Ne samo Maribor, vsa Slovenija.« In videlo se mu je, kako mu iz oči sije ponos, ko pove, da je nekoč tudi on živel tukaj. V Mariboru. V Sloveniji.

Je pa ena stvar, glede katere smo Mariborčani enotni in vsi vsaj malo ponosni. Naša Stara trta. Čeprav je gospa že krepko v letih, ji moramo priznati, da je neverjetno vitalna. Če bi jo malo personificirali, bi lahko rekli, da ima še zmeraj nagajive iskrice v očeh. Vztraja po svoje in si misli: ko bi vi vedeli, kako nesmiselno je pričkanje zaradi malenkosti. »Bodite prijazni drug z drugim«, nam govori. »Ko vas več ne bo, bom jaz še zmeraj vztrajala na obrežju Drave in bila prijazna do vas. In vam še zmeraj poklanjala grozdje.«

1_sloVir

In ker si gospa definitivno zasluži, da se ji globoko poklonimo,se bomo večinoma v oktobru/ vinotoku potrudili, da bo temu tudi res tako. Govorim o Festivalu Stare Trte. Ta je v prvi vrsti posvečen Trti sami in opravilom, ki jo spremljajo, v drugi pa malo vinu in kulinariki in malo zabavi. Kaj ste pa druga pričakovali, če smo pa na Štajerskem! In ker je Štajerska vinorodna pokrajina in je Štajercem rujna kapljica vse prej kot tuja, je cel festival, po vzoru starega slovenskega imena za mesec, v katerem se večinoma odvija, v tem duhu.

Sam festival je napovedovala že postavitev klopotca, ki je ob Stari trti klopotal po Lentu od 24. avgusta naprej. Ampak o tem sem že pisala v utrinkih. Zdaj nas bolj zanima, kaj se je dogajalo po klopotcu! In končno se je začelo.

Ker vemo, kako krasen razgled je na Staro trto s splava, ki lenobno drsi po reki, je pomembno, da si zagotovimo nekoga, ki splav dovolj spretno krmari in se seveda izogne povodnemu možu Gestrinu. Splavarji so poskrbeli za podmladek s splavarskim krstom. S tem običajem, ki ga na dravskem obrežju obujajo že od 1985, flosarji skrbijo, da ohranimo spomin na panogo, ki je bila nekoč tesno vpeta v življenja ljudi ob Dravi. Svež član flosarjev pa se je tudi temeljito prepričal, da je Drava še zmeraj mokra.

2.splavarski krst-vir

Najpomembnejši dogodek vsakega vinogradnika je trgatev. In tudi letos se je skrbnik Stare trte, mestni viničar, gospod Stane Kocutar, odlično izkazal. Ko so mu novinarji ponudili jesensko litanijo vinorodnih območij (koliko je nateklo in ali je dobro/koliko sladkorja ima) je povedal dobro novico: »Teklo bo v izobilju, količina bo povprečna, kakovost pa nadpovprečna.«Moja babi zmeraj pravi, da se je treba z rastlinami pogovarjati, da potem lepše uspevajo. Lahko bi se vprašali ali je to skrivnost tudi gospoda Kocutarja, da trti zmeraj, kadar jo obišče, kaj lepega zašepeta.

Trgatev je pa letos imela še prav poseben povezovalen pridih, saj sta bila prisotna tudi gosta iz Severne in Južne Koreje, kjer uspevata njeni mladiki. In upamo, da bodo tako uspevali tudi dobri odnosi, ne samo med tema državama, ampak med vsemi nami.

3.ciril-ambroz---trgatev-stare-trtevir

Oktobra smo lahko v Mariboru poslušali prav posebne pozdrave: In honorem Dei et in honorem vini! Vam malo pomagam, kaj in kdo bi to lahko bilo? »V čast Bogu in v čast Vinu« so se pozdravljali kar trikrat, saj so bila tri srečanja vitezov vina – slovenskih, evropskih in pa seveda še Častivredni vinski konvent svetega Urbana. S plemenitim namenom in vrednotami, za katerimi je vredno stati: spoštovanje narave in mir. To sem zdaj povedala res na kratko, vsi, ki pa vas zanima več, pa pokukajte na njihovo spletno stran. In glede na to, da je bil konvent svetega Urbana ustanovljen za »dvig kakovosti in ugleda slovenskega vinskega pridelka« (vir) moramo priznati, da če so sklepi prejšnjega kakorkoli vplivali na letošnjo letino, jim je vsekakor uspelo.

4.vitezi vinavir

Maribor obkrožajo hribi in griči. Trije bolj znameniti so tisti, ki objemajo Maribor s severne strani : Kalvarija, Mestni vrh in Piramida. Vsak s svojo prepoznavnostjo. Večini Mariborčanov bo prva asociacija na Kalvarijo stopnice, na Piramido grad, na Mestni vrh pa mestni klopotec. Vsi trije pa imajo za skupni imenovalec vinograde in dejstvo, da so ravno pravšnje višine za sprehod. Ne smemo pa pozabiti na razgled, saj nam ponujajo mesto na dlani. V času Festivala Stare Trte je bil organiziran pohod po treh gričih s tremi simpatičnimi postanki. Če pa pot poznate, jih lahko imate še najmanj dvakrat toliko. In takšne, pri katerih se splača ustaviti ali zaradi odličnega vina ali pa zato, ker si lahko pri njih ‘privežete dušo’. Če vas zanima kje so, povprašajte pri nas, v hotelu Bau Maribor.

5.piramidakalvarijamariborsloveniamariborpohorjebostjankersbaumer-1Vir

Gremo igrati igro asociacij? Ko vam omenim določen slovenski kraj, na katero sladico se spomnite? Trojane – krofi. Bled – kremšnita. Prekmurje – prekmurska gibanica. Maribor? Seveda pohorska omleta. Puhast biskvit z brusničnim džemom, polnjen s sladko smetano, ki s svojo valovitostjo spominja na obronke Pohorja. Ne pozabimo še na mentolov liker, ki ji pomaga še močneje potegniti vzporednice s prostranimi pohorskimi gozdovi in vaniljev liker, ki namiguje na zarjo, ki jih boža. Če vas zanima več o tej klasični sladici in kdo je njen avtor, si lahko preberete tukaj. 19. oktobra je bil namreč v okviru Festivala Stare trtedan pohorske omlete. Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem so sveže z ljubeznijo pripravljali na čudovitem mariborskem Glavnem trgu.

Glede na to, da se v Mariboru vedno bolj zavedamo, da je pohorska omleta pomemben del naše gastronomske dediščine in je s svojo simboliko celotno vpeta v njegovo preteklost jo poskušamo zaščititi. Vsi, ki jo želite poskusiti ali se jo naučiti pripraviti (delavnica na SŠGT), ne pozabite na dan pohorske omlete drugo leto. Če boste pa med svojim razvajanjem brbončic potrebovali prenočitev, ste v hotelu Bau Maribor zmeraj dobrodošli.

6.pohorska omletaVir

Ali veste kaj je VinDel? Vsi, ki menite, da gresta dobra hrana in dobro vino skupaj kot pečeni kostanji in mošt, kot jabolka in cimet, kot paradižnik in bazilika, ga gotovo poznate, če že niste bili tam. Že enajst let se v mestu pod Pohorjem zberejo mednarodni ponudniki vina in različnih delikates. Letos se je zbralo več kot 250 razstavljavcev, ki so navdušili obiskovalce. Ampak, da ne boste mislili, da je samo to. Prijetno se združuje s koristnim, saj so v okviru VinDel-a tudi mnoge izobraževalne vsebine, vodene pokušine, srečanja sommelierjev in še mnogo, mnogo več. Program si lahko pogledate tukaj in če menite, da je VinDel 2019 nekaj, česar ne smete zamuditi, pravočasno rezervirajte sobo pri nas, v hotelu Bau Maribor in se spustite v pustolovščino okusov!

7.vindelVir

Če v Mariboru (ali na večjem delu Štajerske) nekdo po ulici zakliče: »Čuj, pubec!« se bodo po vsej verjetnosti obrnili vsi fantje in moški, ne glede na njihovo starost. Za vse, ki ne veste, pubec pomeni – fant. Mogoče z navihanim pridihom. Ima pa zadnja štiri leta še nov, dodaten pomen. Pod blagovno znamko Pubec so se s svojimi mladimi vini združili štajerski vinarji. S takšno promocijo želijo Štajersko predstaviti kot glavno destinacijo za mlada vina. Na četrtem salonu štajerskih mladih vin, se je 5. novembra zbralo kar 700 gostov, ljubiteljev in podpornikov.

Naslednjič, si tudi vi naročite vino z rumenim metuljčkom. Zagotavljamo vam, da ne boste razočarani, saj je letošnji letnik eden najboljših do sedaj.

Če vas zanima, kdo so ‘pubeci in dekline’, torej vinarji, ki so do sedaj sodelovali v projektu, si jih lahko pogledate tukaj. Na njihovi spletni strani lahko najdete tudi lokale, kjer vam ga bodo z veseljem postregli. In ne pozabite, če se boste s Pubeci preveč družili, pa se domov odpravite s taksijem ali prespite pri nas v hotelu Bau Maribor.

8.pubecVir 8.1 pubec

Starejši znajo povedati, da mladi niso nič prida. Večinoma so leni, nič jih ne zanima. Vsi, ki bi pa spoznali organizatorje letošnje Ftrgatve, bi zagotovo spremenili mnenje. Klub mariborskih študentov je že tretje leto zapored uspešno organiziral, ne samo koncert, ampak tudi vse ostalo kar sodi k dogodku. Popoldne se je v športnem delu prireditve na Štuku odvijalo tekmovanje v skejtanju. Pa da ne boste mislili, da je bilo kar tako. Padle so tudi nagrade v skupni vrednosti 1500,00€, tekmovalci pa so prišli tudi iz tujine. Če ste dogodek zamudili, lahko tukaj preštejete koliko ‘tazadnjih’ je imelo bližnje srečanje s trdo podlago.

V večernih urah pa je sledil glasbeni del Ftrgatve. V UŠČ Leona Štuklja, ki je pokal po šivih, so obiskovalci lahko odpotovali iz Goričkega v Piran z Vladekom (Kreslinom), se naplesali s Prljavim kazalištem, na svoj račun pa so prišli tudi ljubitelji elektronske glasbe. Za gnečo na plesišču je poskrbel Mariborčan Mike Vale. Dodatne pohvale si organizatorji zaslužijo še zaradi še ene svetle točke – to ni bila samo zabava ampak še več. Odlična vinarstva iz okolice (Doppler, Valdhuber in Gaube) so donirala vino, izkupiček od prodaje pa je šel v dobrodelne namene. Če vas zanima več, si lahko preberete kaj so poročali v dnevniku Večer. Namig: če želite preveriti, kaj se je poslušalo, kliknite imena izvajalcev! :)

9.ftrgatevVir

Saj veste, kaj pravi tisti vic: Kako pravijo Štajercu, ki jé grozdje? Neučakan.

Moramo priznati, da vsi, ki so se zbrali 11.11.2018.ob 11:11 na trgu Leona Štuklja niso bili neučakani. Po ceremoniji s svetim Martinom in krstom mošta, so si uradno lahko privoščili kozarec mladega vina. Čeprav so organizatorji malce tvegali z takšnim dogodkom v nedeljo, moramo priznati, da je na Trgu Leona Štuklja martinovalo kar zavidljivo število ljudi. Po ocenah Zavoda za turizem Maribor-Pohorje se jih je zbralo kar 14000! So se imeli dobro? Preverite v tem videoposnetku.

10.Martinovanje_St-Martins-Day_2017_Maribor_Pohorje_Slovenia_Slovenija_Marko_Pigac-7Vir

Plesalo se je, kaj dobrega pojedlo, popil kak kozarček žlahtne kapljice. Pa vas ni bilo zraven? Žal vam je lahko. Martinovanje v Mariboru je že tako znano, da je omenjeno tudi na Wikipediji v članku o dnevu svetega Martina.

In tako se je veličastno zaključil festival Stare trte. Ne pozabimo še na naslednji dan. Martinovanje je za Slovence, narod, ki definitivno ljubi trto in vino (in zna kakovostnega tudi pridelati in ceniti), izrednega pomena. Tako smo ga v Mariboru praznovali kar dva dni. 12.11. je potekala predstavitev slovenskih mladih vin, ki se je je udeležilo še dodatnih 6000 obiskovalcev. Tukaj si lahko ogledate program, da boste vsaj približno vedeli, kaj vas čaka drugo leto.

Če znate v vinu uživati, je to vsekakor dogodek, ki ga ne smete zamuditi. Prepričani ste lahko, da bo tudi drugo leto prekrasno, zabavno in vredno obiska. Spremljajte našo Facebook stran, kjer bo naša Eva skrbela, da boste zmeraj na tekočem in dogodke na naši spletni strani. Tako zagotovo festivala Stare trte ne boste zamudili. Pozor, tukaj je še en majhen namig: na naši spletni strani boste našli tudi prekrasen paket Festival Stare trte, ki vam prinaša kar nekaj ugodnosti.

Če pa boste preveč nazdravljali in boste dan kasneje želeli prečistiti svoje telo, si lahko pri nas v Savna centru hotela Bau Maribor najamete naš wellness samo zase (ali pa morda še za prijatelje ali partnerja/partnerko) in se v popolnem miru sprostite. Povem vam – ni boljšega načina za ‘resetiranje’. Če pa noč prej ni bila tako naporna, je katerikoli dan ravno pravšnji za Vinsko razvajanje v dvoje!

wellness jumbo www

 

Še ideja za naslednji dan? Pokličite Jerneja in se podajte k štajerskim vinarjem v spremstvu sommelierja z Big Guys Wine Tour. Šele takrat boste zares videli, kakšno širino imajo naša vina.

12.bigguyswinetourvir

Če vam pa zdaj nismo dali dovolj razlogov, da nas drugo leto obiščete in si ogledate prireditve v okviru festivala, vam hitro naštejemo še nekaj manjših dogodkov, ki bodo zagotovo prevesili tehtnico v naš prid:

 

In še in še. Pridite drugo leto. Odkrijte Maribor. Obljubimo vam, ne bo vam žal! In seveda lepo vabljeni, da med svojim raziskovanjem ostanete pri nas, v hotelu Bau Maribor.