EuroVelo

Je evropska mreža kolesarskih poti, ki nastaja pod okriljem projekta Evropske kolesarske federacije. Namen je razviti štirinajst dolgih kolesarskih poti, ki prepredajo celotno Evropo. Skupna dolžina teh poti je več kot 70.000km, ki potekajo v 42 evropskih državah. Po podatkih iz leta 2012 jih je že več kot 45.000km v uporabi, po napovedih pa naj bi preostale končali do leta 2020.

Poti so namenjene za kolesarski turizem. Posamezne poti sestavljajo že obstoječe kolesarske poti in ceste, katerim dodajajo predlagane in načrtovane kolesarske poti, ki so potrebne za povezavo vsega v eno skupno pot.

Poti, ki sestavljajo EuroVelo kolesarsko mrežo razdeljene po smereh neba:

Poti od severa proti jugu:

  • EV 1 – Pot atlantska obala: Nordkapp – Sagres 8.186 km
  • EV 3 – Romarjeva pot: TrondheimSantiago de Compostela, dolžina 5.122 km. Pot sledi ostankom starih cest, ki so jih v srednjem veku uporabljali romarji. Prečka sedem držav: Norveško, Švedsko, Dansko, Nemčijo, Belgijo, Francijo in Španijo. Večina teh držav ima zelo dobro razvito omrežje kolesarskih poti, ki so del poti EV3.
  • EV 5 – Via Romea Francigena: LondonRim in Brindisi 3.900 km
  • EV 7 – Srednjeevropska pot: NordkappMalta 6.000 km
  • EV 9 – Baltiško morjeJadransko morje (Jantarna pot): GdanskPula 1.930 km
  • EV 11 – Vzhodnoevropska pot: NordkappAtene 5.964 km
  • EV 13 – Kolesarska pot po železni zavesi: Barentsovo morje – Črno morje, 10.400 km
  • EV 15 – Rhine Route: Andermatt – Hoek van Holland, 1.320 km

Poti z zahoda na vzhod:

EV 2 – Pot prestolnic: GalwayMoskva 5.500 km

EV 4 – RoscoffKijev 4.000 km

EV 6 – Atlantski ocean-Črno morje (Pot rek): NantesConstanta 3.653 km

EV 8 – Sredozemska pot: Cádiz – Atene 5.388 km

Krožne poti:

EV 10 – Baltiška kolesarska pot (Krožna pot po Hansi): 7.930 km

EV 12 – Severnomorska kolesarska pot: 5.932 km

Skupna mreža: 70.000 km

GLAVNI CILJ:

  • spodbuditi ljudi h kolesarjenju namesto se voziti z avtomobili in seveda izdelati kakovostne povezave;
  • Čim hitreje spoznati, da nas vsak del Eurovele lahko pripelje na drug konec Evrope;

 

Za nas je pomembna, ker je najdaljša skozi celo Slovenijo, pot od Šentilja do Sečovelj EV 9, ki povezuje Baltiško morje z Jadranskim in poteka od Gdanska do Pule v skupni dolžini 1.930 km. Zadnji kos poti poteka po Sloveniji. Tej sledita še EuroVelo 8 ob naši slovenski obali in EuroVelo 13, katere majhen del poteka po Prekmurju.

Začetek projekta je izdelan na https://eurovelo.si/

 1 EUROVELO_9
Map of EuroVelo 2017_Hotel Bau_Eurovelo.com_2

Oglejte si kolesarski zemljevid »BIKE MARIBOR«, kjer je označen tudi del poti EUROVELO 9 (Jantarna kolesarska pot), ki poteka po naši destinaciji Maribor – Pohorje. Za podrobnejše informacije nas kontaktirajte.

Eurovelo 9 kolesarska pot (Jantarna kolesarska pot) se na slovenska tla priključi iz Avstrije na mejnem prehodu Šentilj. Najprej pozdravi Slovenske gorice, Kozjak in Maribor, nato se čez Dravsko polje nadaljuje preko Leskovca vse do Slovenske Bistrice.

Obiščite Maribor s kolesom po poti Eurovelo 9 ter si oglejte ključne zanimivosti na poti:

Maribor:

Zahtevnost poti: Povezava je manj zahtevna. Do Maribora poteka po asfaltiranih, večinoma lokalnih cestah, skozi Krajinski park Rački ribniki pa po dobro utrjenem kolovozu. Primerna je za turistično rekreativno kolesarjenje s treking kolesi. Pot je na terenu označena.

Dolžina poti: 54 km

Naložite si brezplačno karto Bike Maribor v PDF formatu, oznaka Eurovelo 9 ter opis poti in si oglejte pot po Sloveniji ali pa nas kontaktirajte mi pa vam na recepciji Hotela Bau zagotovimo še tiskan izvod.

Več info: www.eurovelo9.com