Prvi jesenski dan smo izkoristili za voden sprehod skozi naše mesto Maribor. Ogled je trajal skoraj tri ure in navdušeno smo poslušali našega vodiča, ki nam je predstavil številne zanimive informacije. Čeprav vsi zaposleni izhajamo iz lokalnega okolja, smo se ta dan počutili kot pravi turisti. Naše občutke in vtise želimo deliti tudi z vami, zato smo v nekaj stavkih opisali naše jesensko doživetje.

Zbrali smo se pred Turistično informativnim centrom Maribor (TIC), kjer je vsak obiskovalec destinacije Maribor – Pohorje zelo dobrodošel.

Ob začetku vodenja nam je vodič povedal zanimivo legendo o gradnji Frančiškanske cerkve, ki je še vedno najvišja zgradba v središču Maribora. Z veseljem vam jo bomo zaupali in se z vami na ta račun sigurno nasmejali.

Na Trgu svobode, kjer stoji bronast spomenik, ki je posvečen herojem 2. svetovne vojne, smo navdušeno opazovali druge skupine turistov na vodenih ogledih Maribora. Trg domačini poznamo tudi po raznih dogodkih, ki se tradicionalno odvijajo tukaj. Na tem trgu ob sredah in petkih med 7. in 14. uro poteka tržnica sadja in zelenjave integrirane pridelave, zato je bilo dogajanje prav posebej živahno. Na trgu stoji tudi velik sod, ki vabi v Vinagovo klet, eno najstarejših vinskih kleti v Evropi, proti severu pa se odpira lep razgled proti mestnemu griču Piramida, ki je priljubljena razgledna točka Mariborčanov in drugih obiskovalcev.

Naš namig: Obiščite »mariborsko podzemlje« – Vinagovo klet, velika je 15.000 kvadratnih metrov in v njej je prostora za 5 milijonov litrov vina.

Tik ob Trgu svobode stoji tudi Mariborski grad, ki ima v zgodovini mesta prav posebno mesto. Grad se ponaša z baročnim stopniščem, Loretansko kapelo, viteško dvorano in grajsko bastijo.

Naš namig: Ne opazujte le njegovega pročelja, ampak kar pogumno vstopite in si ga poglejte tudi od znotraj. Na sprejemnem pultu se lahko informirate in kupite kakšen spominek. V prostorih gradu že nekaj časa domuje tudi naš Pokrajinski muzej.

Občutite utrip mesta in popijte kavico v enem izmed lokalov na Grajskem trgu.

20150916_113042

Na Grajskem trgu v Mariboru je 4. aprila 1883 zasvetila prva žarnica – prva v celotni Sloveniji in tem delu Evrope. To se je zgodilo samo štiri leta po Edisonovem izumu, v času župana Aleksandra Nagya.

 

Zgodba mesta nas je popeljala naprej do Glavnega trga s Kužnim znamenjem in včasih vsem poznano lekarno v rdeči hiši. Povedati moramo, da nam je bil še posebej všeč Zvonik mariborske stolnice, ki so ga obiskovalcem ponudili na ogled pred tremi leti. Nudi čudovit razgled nad našim mestom.

Naš namig: na zunanji terasi zvonika poiščite zvon, pozvonite in si nekaj zaželite. Morda se vam izpolni vaša skrita želja!

Na ogledu Maribora pa nikakor ne smete izpustiti Hiše Stare trte. Tudi mi je nismo, napotili smo se do najstarejše trte na svetu, ki že več kot 400 let krasi stari del mesta, mariborski Lent. V Hiši stare trte smo izvedeli vse o letošnjem programu Festivala Stare trte, ki se bo odvijal med 4.10. in 11.11.; vse do vrhunca vinogradniške tradicije – Martinovanja.

Vljudno vabljeni v naše mesto! Upamo, da boste ob odkrivanju mesta uživali tako kot mi. V ta namen smo za vas pripravili tudi ugoden jesenski paket.