Raziskovanje mariborske industrije

Vir: internet

Vir: internet

Nekoč največje industrijsko središče Jugoslavije, znan kot pravi jugoslovanski Manchester,  danes Maribor skriva svoje potenciale in preteklost povsod po mestu. Team hotela Bau se je ponovno podal raziskovat naše mesto, tokrat na izlet z naslovom “Po poteh mariborske industrije“. Popeljali smo se v čas še nedavne zgodovine, ki priča o tem, česa vsega je sposoben delovni človek.

Najprej nas pot pelje po mestu mimo nekdanjih velikih tovarn Maribora, ki so pred petindvajsetimi leti zaposlovale kar 95 000 ljudi. Lilet (znan tudi po proizvodnji čevljev za angleški dvor), Intes, Vesno, Zlatorog, Primat, Metalno in mnoge druge smo si ogledali kar iz oldtajmerskega avtobusa, ki nas je tako navdušil, da nas odsotnost klimatske naprave kljub vročemu dnevu sploh ni motila. unspecified3Vročina pa ni trajala dolgo, saj smo kaj kmalu prispeli do nekdanje legendarne tovarne TAM, kjer smo se spustili približno 15m pod zemljo, kamor je tovarna med drugo svetovno vojno preselila del svoje proizvodnje.

unspecifiedKar 8.512 km² površine podzemnih rovov je bilo zgrajenih v nekaj mesecih leta 1943, do danes se je ohranilo 3.5 km teh rovov in en vhod vanje. Tako bombni napadi niso mogli škoditi izdelovanju letalskih motorjev, s katerimi se je takrat TAM pretežno ukvarjal. Gre za del prikrite zgodovine, o kateri ne vemo prav veliko in ravno zato je bilo toliko bolj vznemirljivo hoditi po temačnih predorih, ki so sicer sedaj prazni, vendar je jasno, da so tam živeli in delali ljudje.

unspecified2TAM se je po vojni preusmeril v proizvodnjo vozil, ki je zelo uspešno delovala do leta 1996. Danes na tem mestu deluje Cona Tezno, živ preplet mnogih (kar 212 jih je!) podjetij z zelo raznovrstnimi storitvami. Tudi nekatere druge tovarne so se uspele preoblikovati in obdržati do danes, tako npr. Zlatorog deluje danes kot Henkel, in še vedno izdeluje svoj legendarni proizvod – Soleo. Do danes se je ohranilo tudi približno 15 000 stanovanj, ki so bila v tistem obdobju zgrajena za delavce (npr. naselje Greenwich).

Maribor je mesto, ki stoji na strateško zelo pomembni lokaciji, skozenj namreč potekajo glavne evropske prometne žile, tako cestne kot železniške. Tudi bližine pristanišč v Trstu in Kopru ter letališč v Mariboru, Ljubljani, Grazu in Zagrebu ne gre zanemariti. Še nedolgo nazaj ni bilo produkta, ki ga ne bi znali proizvesti v Mariboru, tudi kadar razmere niso bile lahke.kako-do-nas-v-maribor_od TICA

Ko se povzpnemo iz podzemnih tunelov, smo veseli modrega neba in sončne toplote. Po poti nazaj si ogledamo še Mariborsko tekstilno tovarno ter Hidromontažo. Polni vtisov razmišljamo, kako živo je lahko mesto Maribor in koliko lahko ustvari. Na ruševinah starih tovarn namreč nastajajo nove, zgodovina pa nas opominja, da zmoremo izkoristiti svojo energijo in potenciale.
skupinska

Želite vedeti več o mariborski industriji?

Izvedite več o industrijskih poti Maribor: https://www.industrijskapespot.si/
Obiščite RAZSTAVO imenovano “
Spomenik mariborski industriji – Industrijski Maribor v 20. stoletju“: https://mnom.si/sl-si/Razstave/Stalne-razstave/Stalna-details?id=6205
Obiščite razstavo o “
Jugoslovanski Manchester – zgodovina tekstilne industrije v Mariboru, v Muzeju narodne osvoboditve: https://mnom.si/sl-si/Razstave/Stalne-razstave/Stalna-details?id=6389

Če želite raziskati del industrijskih poti sami, si oglejte zemljevid.

Polja označena z* so obvezna.