Panjske končnice

Slovenija je majhna. Tako majhna, da so na račun njene majhnosti začele krožiti celo šale. Lahko pa se pohvalimo s kar nekaj stvarmi, ki jih najdemo samo pri nas. Pa naj gre za avtohtone živali (pasemske in divje), avtohtone rastline (med drugim kar sedem vrst vinske trte) in pa seveda tudi izdelke. Lahko bi pisala o lectovih srčkih, o idrijski čipki ali o prekmurski gibanici (Sem jo morala omeniti? Zdaj bi z veseljem eno, dve… :) ). Pa ne bom – morda kdaj drugič.

Zabeležili smo prvi svetovni dan čebel. Napotili smo vas v čebelarske muzeje. Tisti, ki ste kakšnega že obiskali, jo že poznate. Panjsko končnico namreč.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAvir

Najdete jo v Sloveniji in nekaj malega v Avstriji, kamor se je razširila od nas. Je ena izmed smeri ljudske umetnosti, ki se je začela razvijati v sredini 18. stoletja. V Slovenskem etnografskem muzeju imajo zavidljivo zbirko 754 primerkov. Če jih ne boste imeli časa obiskati, si lahko njihovo zbirko pogledate na njihovi spletni strani. Veliko jih je na ogled tudi v muzeju čebelarstva v Radovljici.

2vir

Vsi, ki še ne veste, kaj panjska končnica je: gre za poslikano deščico, ki zapira vhod v panj kranjič. Kranjiči so preprosti panji iz desk, ki so se pojavili v 14. stoletju. Ker so se čebelarji srečevali z različnimi težavami kot je ropanje čebel, propad čebeljih družin in drugimi, so pričeli panje označevati z omenjenimi poslikanimi deščicami

 

3VIR

 

Kot smo si različni ljudje, tako so različni tudi motivi na panjskih končnicah. Največ je nabožnih, ki prikazujejo zavetnike, svetnike in prizore iz Svetega Pisma. Sledijo jim prizori iz vsakdanjega sveta, tako realistični kot tudi satirični in domišljijski.

Kako pa zgleda vaša najljubša panjska končnica?

Če želite, si jo lahko izdelate. Kako? V otroškem kotičku muzeja Radovljica. Ali pa sami z malo spretnosti in domišljije. Vsekakor so replike panjskih končnic čudovit spominek na vaše nepozabno doživetje v Sloveniji. Morda celo v Mariboru. Vas mika? (Mogoče takšno kot je na sliki spodaj, za taščo, če ima oster jezik.)

4vir

 

Vsi ki vas zanima več o tej temi, si lahko pogledate tudi video Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

Če želite prijetno in sproščeno bivanje, vabljeni, da se ustavite pri nas, v hotelu Bau Maribor. Z veseljem vam bomo svetovali kako in kam, če želite najboljši med. In druge sladke, pregrešne medene izdelke.

Vsi ki vas zanima več o tej temi, si lahko pogledate tudi video Muzeja novejše zgodovine Slovenije.