Čebelarski muzeji

Kot smo omenili že v našem prvem blogu o čebelicah, si lahko pri nas ogledate kar nekaj muzejev s to tematiko. Najdemo jih po vsej Sloveniji, vsebujejo pa bogate zbirke iz naše bližnje zgodovine.

V nadaljevanju vam bomo na kratko predstavili, kje jih lahko obiščete in kaj obsegajo.

Če vas pot zanese k nam, se ne pozabite ustaviti tudi v enem izmed njih in se obogatiti za še eno izkušnjo!

Čebelarski muzej Krapje – čebelarstvo Tigeli:

Pri njih si boste lahko ogledali osmero koten čebelnjak, ki izvira iz konca 19. stoletja in je edini primer takšnega čebelnjaka v naravi. V njem ne boste našli čebel, kot nekoč, ampak zbirko čebelarskega orodja iz preteklosti, ki so ga darovali starejši čebelarski mojstri iz okolice.

1 - TIGELIFoto

Čebelarski muzej Radovljica:

V baročni graščini v Radovljici nam med drugim predstavljajo tudi različna čebelja prebivališča, čebelarsko orodje in panjske končnice. Imajo pa tudi – presenečenje! – biološko sobo, kjer si poleti lahko ogledate kranjsko sivko v živo.

2- RADOVLJICAFoto

Čebelnjak Antona Janše:

Vsi, ki ste prebrali naš prvi blog o čebelicah, že veste kdo je Anton Janša. Tisti, ki tega še ne veste lahko preverite tukaj.

3 - JANŠAFoto

Tukaj na istem mestu stoji rekonstrukcija njegovega prvotnega čebelnjaka.V njem si lahko ogledate tudi Janšev izum – nakladalne panje ali kranjiče, ki se zaključujejo s poslikanimi panjskimi končnicami.

 

Čebelnjak Čebelarskega centra Gorenjske:

Tipično slovenski čebelnjak z ročno poslikanimi panjskimi končnicami. Pri njih je predstavljena čebelarska oprema in opazovalni panj, kjer si lahko na varen način ogledate njegovo notranjost. Izvajajo tudi aromaterapijo.

 

4 - čricgFoto

Čebelarski center Lukovica:

V tem čebelarskem centru ima sedež Čebelarska zveza Slovenije. Pri njih lahko spoznavate zgodovino čebelarstva in obiščete njihovo zeliščno čebelarsko učno pot. Na voljo imajo vodene oglede v različnih jezikih, ki lahko vključujejo tudi degustacije medu.

 

5 - ČZS LUKOVICAFoto

Čebelarski center Maribor:

Tudi na našem koncu ga imamo. Čebelarski muzej na prostem namreč. Do njega pridete po čebelarski učni poti, ki se začne v Radvanju, nadaljuje preko Ruš, kjer poteka degustacija medu, do muzeja v Lovrencu na Pohorju.

 

6 - ČEBELARSKA UČNA POTFoto

 

Idealen in predvsem zelo okusen enodneven izlet. Če želite še kak podoben namig, lepo vabljeni v hotel Bau Maribor. Morda se boste prav po tej poti odpravili s kolesom ali starodobnikom!

Več informacij na info@hotel-bau.si ali na telefonski številki 02/ 421 63 10.

V Slovenskem etnografskem muzeju imajo obširno zbirko panjskih končnic. Več o njih pa – naslednjič!