Božič je eden izmed priljubljenih tradicionalnih praznikov v cerkvenem koledarju. V katoliških in protestantskih državah ga praznujemo 25. decembra kot spomin na rojstvo Jezusa Kristusa.

Sveto pismo (Lukov evangelij) pravi, da sta se Jožef in Marija odpravila v Betlehem v času, ko je bila Marija že visoko noseča. V Betlehemu nista mogla dobiti prenočišča, zato sta se zatekla v hlev. Tam je Marija rodila Jezusa in ga položila v jasli, ker druge postelje zanj nista imela. V spomin na ta dogodek kristjani postavljamo jaslice. V Sloveniji so prve jasli stale leta 1644 v jezuitski cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani.

(Uredništvo, Zgodovina.si, 2016)

254817_jasli2_main

 

 

 

 

Foto: MMC

Eno izmed glavnih vlog božiča igra tudi božično drevo. Z okraski in svečkami okrašena smrečica ali jelka, ki se je proti koncu 19. stoletja uveljavila v katoliških deželah v Evropi, velja za protestantsko šego z indoevropskimi koreninami.

1351364850_sparkling_christmas_trees

 

 

 

 

Foto: southsimcoephysio.ca

V novejšem času se je pri nas uveljavila tudi druga oblika praznovanja božiča, ki ni povezana s krščanstvom. To obliko imenujmo ameriški božič, ker je k nam prišel iz Amerike. Osrednja osebnost Božiček, ki prinaša darila. V praksi je ameriški božič zelo potrošniško usmerjen praznik, povezan s kupovanjem velike količine daril, s pisanjem čim večjega števila voščilnic, s čim večjo božično jelko in z veliko okraski.

(Uredništvo, Zgodovina.si, 2016)

Ali ste vedeli od kod izvira?

V letu 1931 je risar Haddon Sundblom v reklamni akciji podjetja Coca-Cola prvič narisal Božička v rdečih oblačilih z belo obrobo. Ta podoba je kmalu postala svetovni standard za Božička in s tem neplačan reklamni agent za Coca-Colo.

Mit o Božičku se je razširil iz Amerike tudi v druge dežele sveta, zlasti preko ameriških filmov in glasbe.

(Wikipedija, 2016)

publishwall_1385115643_3342856.jpg

 

 

 

 

 

Foto:  publishwall.si