Botanični vrt Pivola je največji botanični vrt v Sloveniji – razprostira se na 8 ha površine. Leži v neposredni bližini Maribora, proč od mestnega hrupa, in nudi obilico različnih možnosti sprostitve v naravi: opazujete lahko ogrožene, redke, že skoraj izumrle ali povsem običajne rastlinske vrste. Poleg rastlin iz narave, pa vrt ponuja tudi ogled kultiviranih rastlin – tako tistih, ki jih uporabljamo v prehrani kakor tudi ostalih. Po botaničnem vrtu se lahko sprehodite sami, lahko pa se tudi odločite za strokovno vodenje.

Vrt je zasnovan tako, da lahko ločimo sedem večjih enot: gozd z grmovnicami, sistemsko polje, skalnjak, vodne rastline, zeliščni vrt, rozarij in zbirko iglavcev. nacrt-vrta

Botanični vrt Pivola je nastal pod okriljem Univerze v Mariboru, ki poleg pouka o rastlinah ponuja tudi arheološko razstavo. Pred skoraj 3000 leti se je namreč v starejši železni dobi tukaj razprostiralo gomilno grobišče, do danes se je ohranilo približno dvajset takšnih gomil, ki jih zob časa praktično ni niti dodobra načel. Ko bo arheološki park dokončno urejen, se bo botanični vrt povečal še za dodatne 4 ha.

Kaj ponuja Botanični vrt Univerze?

narcissus

Vir: Spletna stran Botaničnega vrta

Botanični vrt je najbolje obiskan spomladi, ko zacveti zbirka več kot stotih sort narcis, maja +, ko cvetijo rododendroni in junija, ko je pestrost barv največja. Poleti vabi vrt v prijetne sence dreves in na ogled cvetočih vrtnic, jeseni pa na ogled cvetov, plodov in pestrosti jesenskih barv.
V mesecu maju ponuja Majski sejem rastlin in še veliko število izobraževalnih delavnic ter praktičnih prikazov, namenjenih širši javnosti. Različne aktivnosti potekajo praktično skozi vse leto, v mesecu maju pa je seveda narava najbolj čarobna. Dogodke v botaničnem vrtu lahko spremljate na naslednji povezavi.

Prijetno in sproščeno v Pomlad – Hotel Bau

Izkoristite pomladne dni za oddih v naravi in našem hotelu Bau ter si privoščite kratek izlet v največji slovenski botanični vrt. Predlagamo vam paket Spoznaj Maribor. Za rezervacije in informacije nas lahko kontaktirate na: info@hotel-bau.si. BDA-Book-Now-Button_edited-1