V Mariboru je od 2. Oktobra do 11. Novembra potekal 16. Festival Stare trte, v organizaciji Zavoda za turizem Maribor. Festival se je pričel z 30. jubilejno trgatvijo najstarejše trte na svetu in zaključil z največjim enodnevnim martinovanjem v Sloveniji.

Festival Stare trte je vinski, kulinarični in kulturni dogodek pFESTIVAL DER ALTEN REBEosvečen najstarejši trti na svetu, ki raste na mariborskem Lentu. V času festivala se je zvrstilo več kot 70 dogodkov, osrednje prizorišče in stičišče pa je bilo letos prvič pred Hišo Stare trte na Lentu. Trgatev grozdja Stare trte, velja za enega glavnih jesenskih dogodkov v Mariboru. Skoraj pol tisočletja stara trta je letos s 119 grozdi, iz katerega izdelajo protokolarno vino, obrodila rekordno letino.

Na fotografiji prikaz Trgatve grozdja Stare trte. Vir: https://www.vecer.com/festival-stare-trte-z-nekaj-novostmi-6259832

Na festivalu so nam ponudili pester program npr. Okusi Štajerske – kulinarični izdelki s kmetij, razstava gob in buč; Predstavitev in pokušnja vin novih odpornih sort vinske trte; Dan čebelarjev; Podeželje v mestu – tradicionalna kulinarika na stojnicah; Kulinarika v kotličih; Predstavitev in pokušina vin vinarjev Mariborskega vinorodnega podokoliša; Splavarski krst – kulturno etnografska prireditev s tradicionalnim krstom mladega splavarja; Listi vinskih trt govorijo svojo zgodbo – razstava listov vinskih trt s pokušnjo vina; 5. Praznik sira – predstavitev sirarjev na stojnicah; 30 let pridelave ledenega vina na Slovenskem – predstavitev in pokušina; Večer slovenskih vinskih destilatov in žganic z Majdo Debevc – predstavitev in pokušina;

33. Martinovanje v Mariboru, največje enodnevno martinovanje v Sloveniji.
Največje martinovanje v Sloveniji je na Trg Leona Štuklja tekom celega dne privabilo 14.000 obiskovalcev. Tradicionalno se je pričelo ob 11. uri in 11. minut. Veselo druženje na trgu je spremljal pester kulturno – zabavni program ter bogata vinsko – kulinarična ponudba. Zabavali smo se ob spremljavi skupin Gadi, Ansambel Žargon, Ognjeni muzikanti in Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci. Za tradicionalno zahvalo jeseni in svečani krst mošta so poskrbeli Malečniški brači, Akademska folklorna skupina Študent, 10. Mariborska vinska kraljica, gospodar trte, župan. Obiskovalci so se lahko sprehodili med 64 stojnicami, ki so vabile z moštom, mladim vinom, domačimi dobrotami vinogradnikov, turističnih kmetij in gostincev. Na prireditvi so se uporabljali povratni kozarci destinacije Maribor – Pohorje.

Se vidimo drugo leto na 17. Festivalu Stare trte, ki bo potekal od 1.10. – 11.11.2017.

Več informacij na: https://www.facebook.com/OldVineFestival

Fotografije. Vir: https://www.mediaspeed.net/galerija/dogodki/14014-martinovanje-v-mariboru-2016