Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji in je prestolnica Štajerske. Kaj početi v našem mestu? Nekaj odgovorov je neštetih tukaj, vse pa odvisno od vaših želja.

Spoznajte štajersko prestolnico na vodenem ogledu Maribora v družbi lokalnega turističnega vodnika, ki vam bo predstavil izjemna zgodovinska dejstva, bogato turistično ponudbo in živahen utrip mestnih ulic in trgov. Prijazno vabljeni k udeležbi ob petkih popoldne (17h) in sobotah dopoldne (10h) med junijem in oktobrom!

Seznam najdete tukaj.

Zaj vas smo zbrali nekaj top znamenitosti, restavracij in lokalov, ki jih lahko obiščete.

TOP ZNAMENITOSTI

1. Stara trta

V najstarejšel delu našega mesta domuje najstarejša trta na svetu, ki je vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov. Stara je več kot 400 let. Več o njej si lahko preberete na tej povezavi.

Haus der Alten Rebe
Pestsäule

2. Glavni trg

Je največji mariborski trg, kjer se zgodovina in vrvež mestnega življenja zlivata v eno. Več o njem tukaj.

3. Frančiškanska cerkev

Ko se boste sprehajali po starem mestnem jedru, nikakor ne boste mogli spregledati “rdečkaste”, Frančiškanske cerkve s samostanom, ki se bohoti ob pomembnih prometnicah v središču mesta, Partizanski cesti in Svetozarevski ulici.

Maribor_XV
pekrska gorca
4. Pekrska gorca

V naši neposredni bližini se lahko sprehodite do griča na katerem stoji cerkvica. Z vrha griča se ponuja enkraten razgled na severno pohorsko pobočje in mariborsko ravnino. V naši recepciji lahko tudi izveste legendo, ki je povezana s tem gričem.

5. Lent

Sprehodite se po najstarejšem delu mesta, ob prelepi Dravski promenadi.

Vsako leto se nam tem mestu izvaja največji slovenski festival na prostem in tudi eden večjih v Evropi – Festival Lent.

Avtor: Matej Vranic

Avtor: Matej Vranic

wishing bell

 6. Zvonik mariborske stolnice

Povzpnite se na razgledno ploščad stolnega zvonika v Mariboru, ki je nekoč služil kot požarna opazovalnica, in obiščite muzejsko razstavo Čuvajnica na stolpu na vrhu zvonika. Več informacij tukaj.

7. Židovski trg

Našli ga boste ob raziskovanju židovske četrti mesta, ki se je oblikovala na Lentu, najstarejšem delu Maribora.

Trg se ponaša s Sinagogo, ki je bila v vsaki židovski četrti versko, duhovno in kulturno središče.

Sinagoga Slovenija  Maribor Pohorje Bojan Nedok

Sinagoga Slovenija Maribor Pohorje Bojan Nedok

8. Mariborski grad

 Eden od najimenitnejših arhitektonskih spomenikov v našem mestu se bohoti prav v njegovem osrčju. Več o njem in o njegovi zgodovini najdete tukaj.

9. Piramida

Vzemite si pol ure časa in se iz Mestnega parka povzpnite na 386 metrov visok mestni grič, od koder boste lahko iz mesta, kjer je nekoč stal mariborski grad, uživali ob čudovitem pogledu na pobočja vinske trte ter še naprej na celotno mesto.

DSCF6506

Avtor: Marko Petrej

Avtor: Marko Petrej

10. Pohorje

Pohorje (Črni vrh, 1543,5 m), pogorje, ki se dviga nad mestom Maribor in se od tam razteza proti zahodu, je zelena oaza prečudovite narave in neštetih možnosti za sprostitev in rekreacijo. Ideje za izlete lahko najdete tukaj.

 

KAM NA ZABAVO?

TOP RESTAVRACIJE